NaslovnicaBiHProblem OHR-a...

Problem OHR-a je komunikacija s javnošću – neko bi trebao nešto da objasni

O blokadi Federacije, izmjenama Izbornog zakona, djelovanju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i drugim temama – za Dnevnik 3 je govorio analitičar Žarko Papić.

Što se tiče navoda visokog predstavnika da – kao odgovorne za neimenovanje sudija i nepopunjavanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije navodi i potpredsjednike Federacije.

Čelnici Federacije nisu kolektivno odgovorni za blokadu Ustavnog suda Federacija BiH i nepopunjavanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, istakao je Papić: “Najveća i jedina odgovornost je na predsjedniku Marinku Čavari. Zbog toga su ga i sankcionisale Sjedinjene Države. A zašto se Schmidt obraća svima njima – ne znam”.

Papić je ustvrdio kako je jedan od osnovnih problema OHR-a odsustvo komunikacije sa javnošću: “Neko bi trebao nešto da objasni. Međutim, objašnjenja nema. Imaju jako nervozne reakcije. Ne vjerujem da je konačna namjera bila da se izjednači odgovornost. Vjerovatno će tehničko objašnjenje biti da su oni sve troje institucija pa se formalno mora tako obraćati”.

Kako god bilo, jasno je ko koči stvari, dodao je Papić. Kako kaže, to nije apstraktna blokada – ugrožen je vrh pravosudnog sistema: “Moguć je ustavni spor između nekog kantona i Federacije. Nema Ustavnog suda koji bi mogao da odgovori na taj zahtjev. Čavara je definitivno odgovoran. Ali to je detalj u ovome što je naša predizborna, sve oštrija atmosfera – koja je na momente postala histerična”.

Papić upozorava kako više niko ne vodi računa o ozbiljnim problemima građana: “Svi smo se fiksirali na Izborni zakon – koji je važan – ali hoćemo li, dok se ne riješi Izborni zakon, umrijeti od gladi?”.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.