Problem nepropisnog mirujućeg saobraćaja ugrožava građane Visokog dugi niz godina

957
Problem nepropisnog mirujućeg saobraćaja u Visokom

U duhu razgovora i diskusija vođenih tokom proteklih mjeseci, a povodom uvođenja parking zona u našem gradu, ekipa našeg portala nekoliko puta pisala je o ovom pokušaju čelnika Općine Visoko da zavedu kakav-takav red u ovu oblast kulture življenja Visočana. No, teško je očekivati zavođenje bilo kakvog reda i rasporeda u oblasti parkiranja iz dva jednostavna razloga, a to su:
1. nedostatak adekvatnog parking prostora u gradu, odnosno, mali broj parking mjesta za broj automobila koje posjeduju građani i
2. opća nekultura u saobraćaju i nepoznavanje zakonskih propisa od strane vozača.

Veoma česta pojava u našem gradu jesu automobili parkirani u pješačkim zonama i to u dijelovima grada sa velikom frekvencijom pješaka, a posebno se to dešava u rubnim dijelovima grada, u blizini javnih ustanova, kao što su škole, te u malim, jednosmjernim ulicama unutar visočkih mahala. Ovaj problem evidentan je već duži niz godina i dok općinske vlasti pokušavaju zbrinuti nekoliko radnika JKP “Gradska groblja” (u stečaju) i na taj način popraviti svoje greške napravljene kroz famoznu reformu javnog sektora, u isto vrijeme se u drugim krajevima grada dešavaju veliki propusti kada nesavjesni vozači svoja vozila parkiraju unutar pješačkih zona. Naravno, nakon uvedene naplate parkinga takvi prostori zjape prazni.
Veliki je broj takvih primjera u gotovo cijeloj ulici Branilaca, a također, ovakvih saobraćajnih propusta nije pošteđena ni ulica Gornje Rosulje, a to su ulice koje predstavljaju dvije od tri glavne saobraćajnice našeg grada.
Nesavjesni vozači ostavljaju tako svoje automobile na trotoare, u parkove i na razne druge površine, dovijajući se gdje da smjeste svog “ljubimca” dok borave u nekom visočkom ugostiteljskom objektu, ili javnoj ustanovi, ili pak u nekoj drugoj vrsti objekta u kome se odvijaju uslužne djelatnosti. Na taj način, svojom krivicom, ali i krivicom vlasnika ovakvih objekata, koji nisu obezbijedili adekvatna parking mjesta, ugrožavaju sve građane Visokog, koji se kreću ulicama grada. Pri svim ovim činjenicama ne smijemo zaboraviti kako se u slučaju našeg grada radi o dvije regionalne ceste koje vode, kroz naš grad, do obližnjih gradova, a kojima dnevno prođe veliki broj automobila i teretnih vozila.
Također, ovaj problem se javlja i u jednosmjernim ulicama, koje spajaju ove dvije magistralne ceste, te tako povećavaju mogućnost saobraćajnih nezgoda, u kojima često učestvuju nedužni pješaci, a jedan takav primjer imamo u samoj blizini OŠ “Safvet beg Bašagić”, što možete pogledati i u našoj fotogaleriji ispod teksta.
Uređenjem naplate parking prostora u našem gradu broj vozila koja učestvuju. na ovakav nepropisan način, u saobraćaju kao tzv. mirujući saobraćaj povećao se diljem grada. Naravno, policijski službenici rade svoj posao, ali tek djelimično, pa ponekad zaista možemo vidjeti kako kažnjavaju ove nesavjesne vozače, ali samo na lokacijama koje su vidljive velikoj većini građana i toliko rijetko i neučinkovito da se ovakvi prekršaji ponavljaju iz dana u dan, pa je evidentno da dosadašnje kazne nisu efikasno djelovale na ove vozače koji svoju grešku ponavljaju.

U svemu ovome postavlja se pitanje kako riješiti ovaj problem koji uveliko ugrožava pješake, koji kao učesnici u saobraćaju nemaju drugo rješenje nego da hodaju kolovozom, u nadi da neće biti žrtva jurnjave i brze vožnje koje smo svjedoci svakodnevno? Realno rješenje za ovakav jedan problem bilo bi da čelnici općine Visoko uvedu tzv. Pauk službu i zahtjev za osnivanje takve službe je poslan MUP-u ZDK, ali vjerovatno dok se taj zahtjev ostvari mi ćemo strahovati svakog dana da naše dijete ne nastrada zbog trotoara prepunih auta. Drugo moguće rješenje jeste svakodnevno kažnjavanje ovakvih prekršaja, budući da u njima najčešće učestvuju vozači koji imaju svakodnevnu praksu nepropisnog parkiranja svojih vozila, s tim da u tom kažnjavanju ne smije biti socio-ekonomskog raslojavanja, čega smo svjedoci u mnogim slučajevima. Uz ove kazne zasigurno bi trebalo povezati i pridružujući zakon koji bi nesavjesne vozače, ukoliko ovaj prekršaj ponove više puta, kažnjavao strožijim novčanim kaznama, uz mogućnost privremenog i trajnog oduzimanja vozačke dozvole.

Naravno, svaki od naših vođa kazati će kako ovaj problem nije u njegovoj nadležnosti i kako je to stvar Policijske uprave Visoko i njihovih službenika, a mi ćemo se do rješenja ovakvog jednog problema nadati da će “gradski oci i majke” shvatiti da moraju raditi, zajedno sa svim drugim javnim institucijama, sve ono što je u njihovoj mogućnosti i tražiti od viših instanci vlasti ekspresna rješenja, zato jer je to u interesu građana koje oni predstavljaju. A glavna njihova zadaća u vladanju jeste sigurnost građana, kao osnovni ideal demokratskog društva i kao glavna odrednica ljudske slobode.

Problem parking Visoko1

Komentari

komentara