Privremena tetovaža mjeri razinu glukoze u krvi

587

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji razvili su i testirali malenu privremenu tetovažu koja bezbolno izvlači glukozu i prati njenu razinu u organizmu.
Princip rada ove tetovaže vrlo je jednostavan – zalijepljena na pacijentovu kožu, tetovaža polako izvlači glukozu iz stanica na površinu kože, gdje se zatim mjeri njena razina putem ugrađenih senzora.
Ne samo da je ovaj uređaj neinvazivan i diskretan, već je i vrlo jeftin – košta samo nekoliko centi, a radi jednako dobro kao i uobičajeni mjerači glukoze.
Iako je tek u razvojnoj fazi, znanstvenici se nadaju kako bi upravo ova metoda jednoga dana mogla zamijeniti svakodnevno bolno uzimanje uzoraka krvi, a također se može i koristiti kako bi testirala i neke druge medicinski važne molekule.

Dijabetes pogađa stotine milona ljudi širom svijeta, ali uprkos velikom napretku medicine i našem boljem razumijevanju ove bolesti na globalnoj razini, dijabetes je i dalje jedan od vodećih uzroka smrti.

Kako bi učinkovito pratili stanje i spriječili moguće probleme, pacijenti su do sada morali često pratiti razinu glukoze u krvi koja je uključivala bolni krvni uzorak iz jagodice prsta. Iz očitih razloga, mnogo pacijenata to je nevoljno radilo, što je rezultiralo lošim upravljanjem bolesti. Stoga je razvoj neinvazivne, bezbolne metode itekako poželjan.
Kao što je opisano u studiji objavljenoj u časopisu Analytical Chemistry, ovaj estetski privlačan izum sadrži sitne elektrode isprintane na papir privremene tetovaže koja se tada nalijepi na pacijentovu kožu. Svaka ta tetovaža traje jedan dan i mjeri razinu glukoze pomoću glukoza-oksidaze.

Važno je spomenuti kako je testirana na sedam volontera između 20 i 40 godina bez ikakvih naznaka dijabetesa. Tokom prvih ispitivanja, niko od ispitanika nije osjetio nikakvu veću nelagodu, samo su neki osjetili lagane trnce na nekoliko sekundi.

Kako bi istražili može li ovaj uređaj pratiti i promjene u razini glukoze, volonteri su dobili obrok bogat ugljikohidratima – sendvič i limenku gaziranog pića. Naravno, uređaj je uspio zabilježiti impulse glukoze baš kao i tradicionalni uređaji.

U ovoj fazi razvoja, tetovaža nije u mogućnosti nuditi numeričko očitanje koje je dijabetičarima potrebno za praćenje razine glukoze. Međutim, istraživači rade na razvoju bluetooth instrumenta koji će biti u mogućnosti poslati te informacije liječniku ili ipak na neki drugi uređaj.

Komentari

komentara