ZDKPrivredaPrivrednicima u ZDK kojima je zabranjen rad će biti namirena šteta?

Privrednicima u ZDK kojima je zabranjen rad će biti namirena šteta?

Dana, 15. aprila Skupština Zeničko-dobojskog kantona održala je 33. (hitnu) sjednicu koja je sazvana na osnovu inicijative radi razmatranja aktuelne epidemiološke situacije izazvane corona virusom na području Zeničko-dobojskog kantona koju je potpisalo 14 zastupnika. Sjednica je održana on-line, a na samoj sjednici je utvrđen dnevni red od dvije tačke.

Skupština je nakon sveobuhvatne diskusije prihvatila Informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Zeničko-dobojskom kantonu, te dala punu podršku Vladi Kantona i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u poduzimanju svih neophodnih aktivnosti i mjera, uključujući i rigoroznije epidemiološke mjere, a sve u cilju zaštite stanovništva od pandemije corona virusa.

Istim zaključkom Skupština je zadužila Vladu Kantona da, razmotri mogućnosti i iznađe načine finansijske podrške i pomoći kako privrednim i poslovnim subjektima, tako i fizičkim licima, u smislu naknada nastalih šteta zbog zabrane njihovog rada i obavljanja registrovane djelatnosti tokom pandemije za vrijeme primjene naredbi nadležnih organa. Skupština je zadužila Vladu Kantona i da razmotri načine finansijske podrške i pomoći zdravstvenom sektoru na području Zeničko-dobojskog kantona, posebno Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, kako bi se omogućili što bolji uslovi za rad i liječenje pacijenata u vrijeme trajanja pandemije.

Skupština je prihvatila i zaključak kojim podnosi Inicijativu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da po hitnom postupku donese odluku i naloži Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, da se svi novčani transferi, kojima se upućuje pomoć Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, u istom novčanom i svakom drugom kapacitetu upute i Kantonalnoj bolnici Zenica, obzirom da istoj gravitira veći broj pacijenata nego u navedenim kliničkim centrima.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskom kantonu je prihvatila Inicijativu Grada Visoko za izmjenu Zakona o javnom redu i miru, čime bi se omogućio viši stepen postupanja na terenu policijskih službenika kako bi policijski službenici mogli izdavati prekršajne naloge za nepoštivanje naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Kantona, u smislu predložene inicijative, trebaju u roku od 15 dana pripreme i u proceduru dostave Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

 

Visoko.co.ba/Zenit.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE