NaslovnicaBiHPrivrednici s...

Privrednici strepe od novog lockdowna

Većina hotela imala je pad prometa i pored toga što im nije zabranjen rad – 70 posto radnika u ovoj branši ostalo je bez posla.

Ugostitelji traže pravo da rade i žive od svog rada, a pitaju se kako su uopće opstali jer su sve vrijeme morali plaćati dažbine, a podrške nije bilo.

Trgovine, ugostitelji i hotelijeri nisu radili prosječno dva mjeseca. Većina je ipak preživjela.

“Počneš voditi brigu da imaš što manje troškova. Nadam se da će i druge kolege preživjeti, ali se bojim da manji obrtnici neće. Iskreno, i ja da imam samo jedan kafić – mislim da ne bih preživio”, kaže Haris Ćoralić, direktor Grupacije Opal Bihać.

Sljedeće zatvaranje bi bilo apsolutno fatalno i to privreda ove države ne bi mogla izdržati, upozorava Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK-a

I privreda Unsko-sanskog kantona trpi velike posljedice zbog koronavirusa. Industrija, izvoz i zaposlenost su u padu za sedam posto a sve su prilike da će do kraja godine biti i do deset posto.

Jedna unskosanska firma je tokom prvog lockdowna povećala građevinske radove i proizvodnju metalnih konstrukcija – nije prestajala rad. Ipak, i oni bilježe pad prometa i kažu da za novi lockdown ni oni ne bi bili spremni

“Svakako će doprinijeti da ostvarimo neki manjak na kraju godine ili da budemo u minusu jer su ti rezultati već preko 30 posto”, kaže izvršni direktor Amir Ćehajić.

Preduzeća je spašavala uglavnom šira lepeza poslovanja. Ova grupacija tokom korone smanjila je broj zaposlenih, u ugostiteljstvu dva su hotela zatvorili, a u onima koji još rade – promet je opao za oko 70 posto.

“S tolikim padom prometa mislim da nema firme koja može izdržati ovakav način rada, a tu nema zadovoljnog ni poslodavca ni firme Moj hotel u centru – plaćam struje tri do pet hiljada, bilo korone ne bilo”, dodaje Ćoralić.

Struka smatra da su poticaji koji su dodjeljivani bili premaleni i nisu ublažili posljedice korona režima.

“Ubrizgano je u privredu Unsko-sanskog kantona 2,5 miliona. To je dobro, ali to nije dovoljno, to smatraju i svi privrednici USK-a”, navodi Ružnić.

Privrednici traže smanjenje nameta kako bi oni mogli povećati plaće i zadržati radnike.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.