NaslovnicaBiHPrivreda traž...

Privreda traži „pojednostavljene carinske procedure“ i u novim propisima

Početak primjene Zakona o carinskoj politici u BiH najavljen je za 1. august. Odlučio je tako Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. No, ta odluka izazvala je negodovanje poslovne zajednice, posebno izvoznika. Uglavnom je to jer dolazi u trenutku kada, zbog globalnih ekonomskih poremećaja u svijetu, domaći izvoznici pokušavaju iskoristiti prednosti blizine tržištu Evropske unije, a zakon im to, tvrde, otežava.

Asocijacije privrednika svih nivoa reagiraju na isti način, traže izmjene Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici. Među brojnim inicijativama upućenim nadležnima u državnim i entitetskim institucijama i inicijativa Upravnog odbora Privredne komore ZDK-a, kantona čiji izvoz čini 19% izvoza Federacije i 13% ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine.

Iz kruga visočke kompanije IGM svakodnevno se otprema desetina kamiona sa proizvodima za strano tržište. Ukoliko im se ne omogući da i dalje primjenjuju uhodanu praksu pojednostavljenih carinskih procedura po fakturi, suočit će se sa problemima.

„Može se desiti da ćemo imati strašne probleme u organizaciji utovara, u obezbjeđivanju transporta, naknadnog prikupljanja faktura, u organizaciji usklađenosti našeg i rada, uvezanosti sa carinskim organima. Što je najgore, imat ćemo ograničeno radno vrijeme. Mi sad bez problema, kamioni kad dodju u 7 ujutru, do 8 ili 9 otpremimo 5-6 kamiona“, navodi Mirza Omanović, izvršni direktor za finansije i ekonomske poslove.

Upravni odbor Privredne komore ZDK-a upozorava na moguće posljedice. Predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić navodi kako će izvozni postupci postati teži i složeniji, kao i troškovi izvoznog carinjenja – rokovi isporuka robe će biti dovedeni u pitanje, a time i poslovne i izvozne aktivnosti kompanija iz cijele BiH.

Zato i njihova inicijativa da se „pojednostavljene carinske procedure“ zadrže i u novim propisima. Scenarij rada koji uključuje kraće radno vrijeme carinskih organa i izvoznici iz Tuzlanskog kantona ne žele ni zamisliti.

„Oko 25% naše prodaje se odvija u periodu poslije 18 sati, kada bi se, po novoj zakonskoj regulativi, onemogućio izvoz. To znači da bi kamioni trebali čekati do 8 sati ujutru – to ne samo da je vremenski gubitak već su i troškovi“, upozorava Sead Pašić, izvršni direktor za lanac snabdijevanja Sisecam Soda Lukavac.

O ovom pitanju jednoglasje komorskog sistema u BiH i Vijeća stranih investitora.

„Treba promijeniti samo jednu rečenicu i omogućiti da se, kao i do sada, kao što je predviđeno i novim Zakonom, koristi pojednostavljena izvozna procedura i carinska deklaracija, da se koristi neki trgovinski ili službeni dokument – a u ovom slučaju to je faktura“, ističe Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.

Među razlozima za ovako kreiranu Odluku o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH navodi se obaveza usklađivanja domaćih i propisa EU-a u oblasti carina.

„Da, trebamo se usklađivati sa legislativom EU-a, ali ne moramo sve i odmah, nego možemo i postepeno određene stvari. Ima primjera i da je Hrvatska, kao članica EU-a, upravo zadržala ovaj pojednostavljeni carinski postupak po fakturi 7 godina nakon ulaska u EU“, tvrdi Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Iz Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske poslove BiH nije bilo odgovora na upit hoće li i kako reagirati na zahtjeve poslovne zajednice. Privrednici, ipak, očekuju da će, iako Zakon o carinskoj politici u BiH sa provedbenom Odlukom stupa na snagu 1. augusta, nadležni intervenirati u prijelaznom roku ostavljenom za početak primjene ovih propisa.

Sudeći po odgovoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na naš upit, ove nade privrednika mogle bi se i ostvariti. U toku su intenzivni sastanci predstavnika ove institucije i asocijacija privrednika, traže se zajednička rješenja.

„Ono praktično što će sigurno u narednom periodu desiti jeste da će se sigurno raditi izmjena i dopuna Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici jer se to mora raditi u vezi s primjenom NCTS-a, odnosno bespapirnog elektronskog provoza, tako da će u ubzir biti uzeti i zahtjevi privrede u ovom kontekstu. Ono što svakako je dobra vijest jeste da privrednici u ovom trenutku imaju odborenja za pojednostavljeno carinjenje po fakturi, koja traju u narednih 6 mjeseci tako da od početka 8. mjeseca neće biti stopiranja provođenja tog pojednostavljenja“, objašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ova vijest je svakako ohrabrenje poslovnoj zajednici BiH, koja i u globalno poremećenim ekonomskim uvjetima uspijeva puniti budžete svih nivoa vlasti.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.