Topla čokolada je istinski primjer hrane za utjehu. Poslije nje svijet izgleda ljepše, ali također želimo da bude zdrava. Zato će ovo postati vaš najdraži recept.
Izabrani su samo najbolji sastojci, sirovi kakao umjesto gotove pločice čokolade sa skrivenim šećerom, prirodno slatke hurme koje će vam dati energiju te indijski oraščići koji pružaju osjećaj spokoja i pomažu protiv depresije.
Bilo da želite vruću čokoladu u kišno i tmurno jutro prije posla ili u zimsko veče poslije napornog dana. Nedjelja je i želite s najdražima podijeliti svoju radost, ugodno se smjestite i priuštite sebi šolju tople čokolade.
Ako mislite da dolazi prehlada sakrijte u vrući kakao zdrave začine za podizanje imuniteta. Dodajte 1 kašiku cejlonskog cimeta u prahu, ¼ kašikice kurkume u prahu i malo naribanog korijena đumbira.
Sastojci:
300 ml vruće vode ili biljnog mlijeka
30 g kakao maslaca
5 svježih odkoštenih hurmi
20 g indijskih oraščića
10 g sirovog kakaa u prahu
prstohvat sitne himalajske soli
malo muškatnog oraščića u prahu
po želji, malo kardamoma
Postupak:
Zagrijte vodu ili biljno mlijeko, pa sve sastojke ubacite u blender. Vruća voda će istopiti kakao maslac, samo pazite da ne budu u velikim komadima.
Hurmama zasladite po ukusu, a indijski oraščići daju gustoću napitku. Ako imate netoleranciju, zamijenite ih bananom ili u potpunosti izostavite.
Blendajte oko minutu, i to 20-tak sekundi na sporijem programu, a onda ubrzajte. Servirajte uz kokosovo vrhnje ili biljni šlag.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.