ZanimljivostiPripremite punjene paprike tako da ne napravite ovih pet grešaka

Pripremite punjene paprike tako da ne napravite ovih pet grešaka

Iako su punjene paprike ljetno jelo, mnoge domaćice ga pripremaju i tokom zime.

Ukoliko vam punjene paprike ne budu ukusne onda provjerite da ne činite jednu od ovih grešaka: kupujete pogrešnu vrstu paprika, birate pogrešno meso, paprike punite do vrha, dodajete previše zaprške ili pogrešno pripremate rižu.

Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija.

Potrebni sastojci

  • 70 dag miješanog mljevenog mesa
  • dva komada sitno sjeckanog glavice luka
  • tri komada sjeckanog češnjaka
  • jedna kašika mljevene slatke paprike
  • jedna kašika soli
  • pola kašike crnog bibera
  • šest kašika riže
  • peršuna
  • jedan kg paprika
  • 1/2 dl maslinova ulja
  • dvije velike kašike brašna
  • jedna grančica lišća celera
  • 2-3 velike kašike koncentrata rajčice malo soli

Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki. U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke.

Dobro izmješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa. Potom smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.

U to dodajte pasirani paradajz ili koncentrat. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka. U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte sat i pol u običnom loncu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE