Iako su punjene paprike ljetno jelo, mnoge domaćice ga pripremaju i tokom zime.
Ukoliko vam punjene paprike ne budu ukusne onda provjerite da ne činite jednu od ovih grešaka: kupujete pogrešnu vrstu paprika, birate pogrešno meso, paprike punite do vrha, dodajete previše zaprške ili pogrešno pripremate rižu.
Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija.
Potrebni sastojci
- 70 dag miješanog mljevenog mesa
- dva komada sitno sjeckanog glavice luka
- tri komada sjeckanog češnjaka
- jedna kašika mljevene slatke paprike
- jedna kašika soli
- pola kašike crnog bibera
- šest kašika riže
- peršuna
- jedan kg paprika
- 1/2 dl maslinova ulja
- dvije velike kašike brašna
- jedna grančica lišća celera
- 2-3 velike kašike koncentrata rajčice malo soli
Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki. U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke.
Dobro izmješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa. Potom smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.
U to dodajte pasirani paradajz ili koncentrat. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka. U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte sat i pol u običnom loncu.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.