Pripadnicima Oružanih snaga BiH penzije za 11,5 posto veće nego plate

ODLUKA KOJA JE ŠOKIRALA BOSNU I HERCEGOVINU: Pripadnicima Oružanih snaga BiH penzije za 11,5 posto veće nego plate

Novim Zakonom o PIO ukinut je isplatni koeficijent te je time pripadnicima OS-a prestala mogućnost ostvarivanja penzije koja je znatno veća od plata koju su imali

Položaj penzionera u Federaciji BiH već godinama je katastrofalan. Većina ih preživljava od minimalne penzije, mole za povećanje, ali njihovi vapaji ne daju rezultate. Posljednjih dana kap je prelila čašu. Dok se tvrdi da novca i temelja za povećanje penzija nema, saznali su da se ipak pojedine među njima favorizira, piše Večernji list BiH.

Pismo upozorenja 

“Na sastanku koji smo imali u Vladi Federaciji BiH prezentirano nam je da iako za nas 425.000 nema zakonskih uslova za usklađivanje od bar 5 posto, kroz parlamentarnu proceduru se, kroz hitni postupak, dakle da se izbjegne javna rasprava, gura poseban Zakon o vanrednom usklađivanju penzija, i to od 1. marta 2018. godine, za zaposlenike Ministarstva odbrane iz Federacije BiH, i to za čak 48,5 posto. Tim postotkom bi se samo toj skupini u društvu davala penzija 11,5 posto veća od njihove prosječne plaće u pet najboljih godina njihovog zaposlenja”, piše u pismu upozorenja koje je Savez udruženja penzionera FBiH uputio Parlamentu FBiH. Dodaju kako je u proceduri nešto što nema ni u jednoj državi na svijetu, da se jednoj društvenoj skupini daju mirovine veće nego što je imala plaće.

Povoljniji položaj Objašnjenje o čemu je riječ potražili smo u Federalnom zavodu MIO.

Riječ je o prijedlogu Zakona o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika Oružanih snaga BiH. Penzioneri su od Vlade Federacije BiH i Ministarstva rada i socijalne politike dobili informaciju da se spomenuti zakon nalazi u parlamentarnoj proceduri i da je u njemu sadržano rješenje po kojem bi se penzionerima, pripadnicima OS-a, penzije povećale za čak 48,5 posto. Penzioneri su protiv takvog rješenja i stoga traže sastanke s predstavnicima domova Parlamenta kako bi im ukazali na štetnost takvog rješenja ili u suprotnom tražili ista prava, tj. isti iznos povećanja i ostalih penzionera”, kazao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda PIO/MIO Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, novim Zakonom o PIO ukinut je isplatni koeficijent te je time pripadnicima OS-a prestala mogućnost ostvarivanja penzije koja je znatno veća od plata koju su imali, što je bila anomalija iz Zakona o PIO koji se primjenjivao do 28. februara 2018.

“Po novom Zakonu o PIO, oni ostvaruju penzije u iznosu 75 posto prosječne plate koju su imali u posljednjih 5 godina službe, što je i dalje povoljnije nego za ostale koji idu i koji će ići u penziju po Zakonu o MIO. Uspoređujući se s određenim bivšim kolegama, koji su ostvarili penziju veću od plate, a što je novim zakonom anomalija koja je prekinuta, osiguranici po Zakonu o službi u Oružanih snaga BiH preko grupe zastupnika po hitnom postupku predlažu Zakon o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika Oružanih snaga, čime bi im penzije opet bile veće nego su im bile plate”, kaže Kvesić.

SB