Prijedlozi odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Visoko za 2021.godinu

9. redovna  sjednica Gradskog vijeća Visoko najavljena je za 29.07.2021. godine (četvrtak) u sali Gradskog vijeća Visoko, sa početkom u 14:00 sati

9. redovna  sjednica Gradskog vijeća Visoko najavljena je za 29.07.2021. godine (četvrtak) u sali Gradskog vijeća Visoko, sa početkom u 14:00 sati

11. tačka dnevnog reda:
PDF dokument: Prijedlozi odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Visoko  za 2021.godinu,

  IZVJESTILAC: Edin Lopo predsjednik Komisije  i Zekija Omerbegović, sekretar Gradskog vijeća Visoko

***

Na 4. sjednici, održanoj 06.07.2021. godine, razmatrajući prijave dostavljene u skladu sa Odlukom i Javnim pozivom, te imajući u vidu kriterijume utvrđene Odlukom i Javnim pozivom,      

Komisija je izvršila izbor i utvrdila prijedloge kandidata za dodjelu Povelje Grada Visoko (pojedinačna), Povelju Grada Visoko (kolektivna) i Povelju o proglašenju počasnim građaninom Grada Visoko.

           Komisija nije prihvatila i nije utvrdila prijedlog kandidata za dodjelu Povelje Grada Visoko za životno djelo.

          Za dodjelu javnih priznanja Grada Visoko za 2021. godinu, Komisija predlaže:

  1. Za dodjelu Povelje Grada Visoko (pojedinačna) predlaže se:
  2. REUF JAMAKOVIĆ.
  • Za dodjelu Povelje Grada Visoko (kolektivna) predlaže se:
  • „IGM “ d.o.o. VISOKO

3.    Za dodjelu Povelje o proglašenju počasnim građaninom Grada Visoko predlaže se:

  • NOVAK ĐOKOVIĆ

POVELJA  GRADA VISOKO – pojedinačna

REUF JAMAKOVIĆ    

Rođen 07.10.1956. godine u Visokom.

            Završilo je srednju upravnu školu u Zenici te  višu pedagošku  školu u Prištini.

             Prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu aktivno se uključio u pripreme za odbranu Bosne i Hercegovine, krajem devedesetih, konkretno 1991.godine i početkom 1992.godine.

             Kao  pripadnik rezervnog sastava policije Stanice  javne bezbjednosti Visoko mobilisan je  u sastav policije 20.septembra 1991. godine.

            Formiranjem  novih sastava u sklopu policije 1992.godine postavljen je za komandira  čete da bi 1993.godine bio komandant 4.Protiv diverzantskog odreda OpŠTO Visoko.

           Krajem 1993. godine postavljen je za  komandanta 3.bataljona  321 bbr.

           Polovinom 1995. godine postavljen za  komandanta 146. lake brigade i na toj dužnosti ostaje  do kraja rata.

           Tokom rata sa jedinicama  kojima je komandovao bio je učesnik borbenih dejstava  na području Visokog i na ratištima 1.,3., 5., 6., i 7.

            Najznačajnija borben dejstva u kojima je učestvovao  je Vlašiška  operacija i završne operacije  u Bosanskoj krajini.

            Tokom ratnog puta nagrađivan  od  strane  predpostavljenih komandi.

            Poslije odbrane od agresije Reuf Jamaković je nastavio svoju  komandantsku i vojnu karijeru u Vojsci Federacije Bosne i Hercegovine kao komandant KzR 173 br do 01.maja 2004. godine kada je penzionisan  u čin majora.

                                           POVELJA GRADA VISOKO – kolektivna

„IGM “ d.o.o. VISOKO

          Industrija građevinskog materijala ugledna i respektabilna firma, koja se  ističe kvalitetom  procesa  i usluga,kvalitetom proizvoda, koristi stogodišnje iskustvo i tradiciju u proizvodnji  ciglarskih proizvoda razvijajući nove tehnologije i nove proizvode prepoznatljivog kvaliteta  prilagođavajući se potrebama  Društva i tržišta.

        Cigla je i dalje prepoznatljiv  proizvod, zatim stiropor  (EPS) kao izolacijski materijal,AL  i PVC stolarija, proizvodnja provalnih i požarnih  te ostalih vrsta vrata i proizvodi od drveta.

         Poseban interes je djelatnost trgovine, naročito sa građevinskim materijalima i kućanskim  aparatima te ostalim potrebama za kuću. Visokokvalitetni  proizvodi građevinarstva, stanovi i poslovni prostori te razne vrste usluga čine ih prepoznatljivim te unapređenje uslova življenja  i stanovanja dobrim i opet sve proizvodnjom  i izgradnjom te prometom  najkvalitetnijih i najekonomičnijih kao  i  međunarodnim standardima  certificiranih građevinskih  i njima srodnih proizvoda  te usluga, a radi maksimalnog  zadovoljstva  kupaca.

         POVELJA O PROGLAŠENJU POČASNIM GRAĐANINOM GRADA VISOKO

NOVAK ĐOKOVIĆ

        Profesionalni tenisač, jedan  od najboljih  tenisača današnjice. Smatra se jednim od najvećih  tenisača  svih vremena. Imenovan  je za najboljeg  svjetskog  sportaša 2011. i 2015. godine.

       Sportaš, najbolji svjetski  tenisač i  istaknuti humanitarac, koji  je  tokom 2020. i 2021.godine  bio tri puta  u posjeti Visokom  i Bosanskoj  dolini piramida, što je izazvalo  veliko  interesovanje  za piramide širom svijeta.Sve njegove izjave  su poslužile kao najbolja promocoja  piramida, tunela, parka „Ravne 2,“ Grada Visoko  kao i Bosne  i Hercegovine u cjelini.

Komisija dostavlja Gradskom vijeću Visoko na razmatranje i usvajanje prijedloge odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Visoko za 2021. godinu.  

                                                                                                             PREDSJEDNIK KOMISIJE

                                                                                                                    Edin Lopo