Sastojci:
- 8 bataka ili karabataka
- sol i papar
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- 1/4 žlićice ljute papričice
- 250 ml pilećeg temeljca
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- 10-tak suhih rajčica
- 50 g ribanog parmezana
- 1/2 žlićice majcine dusice
- 1/2 žlićice origana
- 1/2 žlićice bosiljka
- 5-6 strucaka peršuna
Priprema:
Meso je potrebno oprati pa dobro posušiti, pa posoliti i posuti paprikom. U dublju tavu nasuti ulje i prepržiti meso sa svih strana tako da bude zlatno-žute boje. Preprženo meso prebaciti na tanjir i sačuvati do upotrebe.
Na istoj masnoći na kojoj se pržila piletina dodaj nasjeckani češnjak i ljutu paprićicu i dinstaj dok češnjak ne zamiriše. Sve zalij temeljcem i vrhnjem, pa dodaj rajčice narezane na trakice, parmezan, majčinu dušicu, origano i bosiljak. Pusti neka sve uskuha, pa smanji vatru i kuhaj 4-5 min da se umak malo reducira.
U pripremljeni umak vrati piletinu, probaj, pa ako treba dodaj soli i papra. Sve prebaci u pećnicu ugrijanu na 200 stepeni i peci 15-20 min, dok se meso ne ispeće, kozica lijepo porumeni i postane krckava. Gotovo jelo prebaci na servirani tanjir i pospi sjeckanim peršunom. Serviraj uz kuhanu rižu, pire krompir, tjesteninu ili kuhano povrće.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.