NaslovnicaLokalne TemePrije Semira ...

Prije Semira Osmanagića i Novaka Đokovića prvi teniski teren u Visokom napravio je Emir Kusturica

Dolazak Novaka Đokovića, aktuelnog pobjednika Wimbledonea i jednog od najvećih tenisača svih vremena u Visoko na otvaranje teniskog centra “Ravne 2” bio je spektakl koji je imao ogroman sportski i medijski odjek u BiH, zemljama regiona, ali i u svjetskim teniskim okvirima. Sve što je povezano sa Đokovićem, svaki njegov izlazak na javnu pozornicu, njegove izjave, intervjui…prava su poslastica i ekskluziva za medije. Novak Đoković se tokom trodnevnog boravka u Visokom nije štedio, stavio se na raspolaganje svom domaćinu Semiru Osmanagiću, sudjelovao je u sportskim, zabavnim, humanitarnim manifestacijama. I iskreno, neskriveno uživao u svom boravku u Visokom.

Za razliku od dosadašnjih nekoliko posjeta Visokom tokom kojih je Đoković bio smješten na obližnjim planinama, Trebeviću i Igmanu, ovoga puta on nije napuštao Visoko. U neposrednoj blizini teniskih terena odnedavno se nalazi raskošna kuća koja je napravljena specijalno za Đokovića, njegovu familiju i članove njegovog tima. Očekuje se da će Novak u narednim mjesecima i godinama još češće dolaziti u svoju kuću i pripremati se uoči velikih teniskih turnira. Đokovićev dom u Visokom se nalazi u neposrednoj blizini kuće koju je sebi sagradio Semir Osmanagić.

Teniski sport nema veliku tradiciju u Visokom, no nakon što je najbolji svjetski tenisač počeo redovno posjećivati ovaj grad, stotine djece su pohrlile da se upišu u lokalni teniski klub “Bosna”.

Zanimljivo je napomenuti da je prvi “pravi” teniski teren u Visokom sagradio režiser Emir Kusturica početkom 1990-ih godina prošlog stoljeća. Kusturica je tenisko igrališta napravio u naselju Čekrčići na imanju porodice Mandić, roditelja njegove supruge Maje, piše Slobodna Bosna.

Foto: Sputnjik
Foto: Sputnjik

Stanovnici Visokog sjećaju se da su u predratnim godinama gosti Emira Kusturice u Čekrčićima bili brojni poznati filmski radnici, glumci, muzičari, njegovi prijatelji toga vremena. U autobiografskoj knjizi “Smrt je neprovjerena glasina” Kusturica piše da je na svoje imanje u Visokom tokom 1991. godine doveo slavnog glumca Johnyija Deppa. Visočaci se sjećaju da je Kusturičin teniski rival bio i Alain Noury, francuski glumac koji je tih godina glumio u brojnim jugoslovenskim filmovima, a neposredno uoči rata boravio je u Sarajevu gdje je snimao film “Belle Epoque” režisera Nikole Stojanovića.

Na početku rata Čekrčići, naselje većinski naseljeno srpskim stanovništvom stavljeno je pod kontrolu Vojske RS. Daytonskim mirovnim sporazumom Čekrčići su vraćeni u sastav općine Visoko, a stanovništvo je uglavnom napustilo svoje domove i imanja. Šta se desilo sa imovinom familije Mandić i kakva je sudbina zadesila teniski teren, nije poznato.

Emir Kusturica nije do sada komentirao aktivnosti Novaka Đokovića u Bosni i Hercegovini, posebno njegovu privrženost Visokom. Koliko je poznato, samo je jednom za Đokovića rekao da je “vrhunski diplomata”.

Visoko.co.ba / Slobodna Bosna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.