Home Lokalne Teme Prije 44 godine drug Tito je posjetio Visoko

Prije 44 godine drug Tito je posjetio Visoko

0
Prije 44 godine drug Tito je posjetio Visoko

Bio je 6. maj 1971. godine – dan nabrekao toplinom sunca i mirisom cvijeća, oduševljenjem i radošću nas, Visočana, koji smo imali čast da dočekamo najdražeg gosta – druga Tita. I samo nebo i samo sunce kao da je htjelo uveličati ljepotu i znamenost tog dana kada nam je dragi Predsjednik stigao u pohode. Više od deset hiljada građana Visokog i stanovnika okolnih mjesta izašlo je na ulice kojim se prošetao od sviju rado viđen i srdačno dočekan gost.

Svi smo bili odušeljveni. Posebno mi -radnici Kombinata doživjevši da posjetom dragog Tita obilježimo početak rada još jedne proizvodne jedinice – Fabrike krupne kože čijim se halama, kao i KMG predionicom Predsjednik prošetao.

Tito nam je uvijek i oduvijek bio primjer kako graditi i kako izgrađivati socijalizam i socijalističke odnose, a tog dana kada su u njegovom psisustvu pokrenuti novi strojevi, još čvršće i još jedinstvenije prihvatili smo se i obavezali na izgradnju socijalističkog samoupravnog društva.

Titova posjeta ostala nam je kao najdraža uspomena i kao podsticaj za nove radne pobjede.

(Visoko, 15. juni 1975.godine)

Ovako se nakad u Visokom pisalo o Josipu Brozu. Tito je u Visokom bio dva puta, posjetu iz 6. maja 1971.godine pratile su i kamere nakon čega je nastao i film o Titovom boravku u našem kraju.

Bio je to radni četvrtak koji je radnicima KTK i Vitexa dao najviše motivacije – drug Tito im je poželio mnogo sreće i uspjeha u daljem radu, Maršal je bio ponosan na njih.

Danas mnogi savremenici tog doba potiskuju osjećaje koje su ispoljavali tih godina. A mi se povodom Titovog rođendana prisjećamo njegovog dolaska u Visoko i objavljujemo video snimke nastale tada.

Komentari

komentara