Home Foto Korner Prijavite se na MMS radionice i sportske događaje: Izrađujte kolače, učite o internetu i stripu, igrajte košarku i vozite bicikl sa nama!

Prijavite se na MMS radionice i sportske događaje: Izrađujte kolače, učite o internetu i stripu, igrajte košarku i vozite bicikl sa nama!

0
Prijavite se na MMS radionice i sportske događaje: Izrađujte kolače, učite o internetu i stripu, igrajte košarku i vozite bicikl sa nama!

Kao i svake godine Festival umjetnosti i kreacije nudi priliku svim posjetiocima da se uključe aktivno u realizaciju programa festival kroz raznolike aktivnosti, pa tako i ovogodišnji, MMS 2015. Kulturpoint nudi svim posjetiocima mnoštvo zanimljivih sadržaja u koje se mogu aktivno uključiti. Ove godine su to tri radionice i dva sportska događaja, među kojima su: Radionica izrade kolača, radionica: Internet kao motivAkcija, radionica izrade stripa te tradicionalni Street Basketball challenge i Bike tour.

Svi oni koji odluče da uzmu aktivno učešće u ovogodišnjem festivalu kreacije i umjetnosti MMS 2015. Kulturpoint mogu to učiniti tako što će putem linka PRIJAVA ZA MMS 2015., a do kada traju prijave za pojedine događaje moći ćete pronaći u najavama događaja koje slijede u nastavku teksta.

radionica kolaca
MMS radionica kolača – ilustracija

O radionici kolača, koja je svojevrstan novitet, govorili smo prije nekoliko dana i vjerovatno je vrijedna informacija za sve koji su već pročitali o ovoj radionici i koji su zainteresovani za učešće to da prijave za ovu radionicu traju do petka, 07. 08., tačnije do 18:00 sati tog dana.

Broj učesnika ove radionice je ograničen, zbog prostora, stoga je potrebno da se što prije prijavite, a sama radionica će biti održana u subotu, 08. 08. od 16:00 sati u prostorijama Galerije Likum76.

internet kao motivakcija
Radionica Internet kao MotivAkcija – plakat

Drugi događaj o kome ćemo govoriti u okviru ovih najava jeste radionica Internet kao motivAkcija koja je također ovogodišnji novitet, a u okviru koje će vam član organizacionog odbora i digitalni mag ovogodišnjeg festivala MMS 2015. Kulturpoint, Malik Hodžić govoriti o komercijalnim mogućnostima interneta. U okviru ove radionice svi učesnici moći će da saznaju nešto više o pokretanju prvih komercijalnih akcija na internet, te na koji način se takve akcije odvijaju.

Prijave za ovaj događaj traju do petka, 07. 08., tačnije do 18:00 sati, ali svakako da trebate da požurite i prijavite se na ovaj događaj, budući da je broj mjesta na ovoj radionici ograničen. Sama radionica će biti održana u subotu, 08. 08. od 15:00 sati u prostorijama Udruženja Setup.

Treća radionica na koju se, u okviru trećeg MMS-a možete prijaviti jeste radionica izrade stripa koja je također novitet u MMS radionicama. Na ovoj radionici učesnici i učesnice će da se upoznaju s jezičkom formom različitih pristupa stripu i posebno strip novinarstvu.

MMS strip
MMS strip

Jednostavnim jezikom karikature i stripa mladi ljudi koji će učestvovati na radionici bit će izvježbani i potaknuti da istražuju prostor, razmjenjuju utiske, kritički promatraju svijet oko sebe i to zabilježe svojim individualnim senzibilitetom. Na kraju radionice, rezultati i kratki stripovi bit će umnoženi i postavljeni/polijepljeni po raznim mjestima u gradu. Od učesnika/ca se očekuje da nakon radionice individualno ili skupno nastave ovu akciju i da formom strip novinarstva kritikuju i bilježe urbani prostor i događaje oko sebe. Također, za ovu radionicu nije toliko bitno (ali ne isključuje) da se “fenomenalno” crta već je bitno da crteži budu jednostavni i jasni i da brzo prenose svoju poruku. Ovogodišnji voditelj radionice izrade stripa biti će Neven Misaljević iz Sarajeva, koji ima dugogodišnje iskustvo u strip-disciplini, kao i u radu na ovakvim radionicama.

Prijave za ovaj događaj traju do četvrtka, 06. 08., tačnije do 20:00 sati, a o početku radionice svi učesnici će biti obaviješteni netom nakon završenog roka za prijave.

street basketball
Street basketball – ilustracija

A nakon noviteta vraćamo se nekim tradicionalnim sportskim događajima, koje MMS gaji tokom sve tri godine svog postojanja. Prvi u nizu ovih događaja jeste Street Basket Challenge, koji će kao i prošle godine predvoditi članovi KŠ XXL Basket, članovi organizacionog odbora festivala.

Ovogodišnji Street Basket Challenge biti će održan posljednjeg dana festivala, tačnije od 18:00 sati, te će kao i proteklih godina svi učesnici imati priliku da se nadmeću u košarškoj kreaciji.

Street basket challenge je ove godine pomjere na sportski teren iza MSŠ “Hazim Šabanović”, te se očekuje veliki broj prijavljenih ekipa koje će se nadmetati za pijedestal MMS košarke.

Prijave za ovaj događaj traju sve do subote, 08. 08., tačnije do 20:00 sati, nakon čega će biti izbačen konačan spisak ekipa koje će učestvovati na turniru. Sam turnir počinje od 17:00 sati posljednjeg dana festivala.

bike tour
Bike tour – ilustracija

Posljednji u nizu, ali ne i manje važan događaj jeste Bike tour, koji se ove godine odvija na relaciji Visoko – Kraljeva Sutjeska, a koji će ove godine predvoditi iskusni bajker i član XXL Basket, Avdo Aždajić.

U okviru ovog Bike toura svi učesnici imat će priliku da se upoznaju sa prirodnim ljepotama uže visočke regije, a također će imati priliku da uživaju i u kulturno-historijskom naslijeđu naše regije, koja je izrazito bogata srednjovjekovnim znamenitostima.

Za ovaj Bike tour potrebno je da učesnici poznaju osnove biciklizma, te da od opreme posjeduju najmanje MTB bicikl, zaštitu u vidu kacige i naravno volju da pedalaju do odredišta i nazad.

Bike tour kreće od 09:00 sati posljednjeg dana festivala u nedjelju, 09. 08., sa main pointa ovogodišnjeg festivala iza Gradskog kina Visoko.

Komentari

komentara