Prihodi od indirektnih poreza manji za 75 miliona KM

Na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH zaključno sa 29. aprilom prikupljeno je 2,374 milijarde KM, a prihodi od indirektnih poreza manji su za 75 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je direktor UIO Miro Džakula.

Džakula je rekao da je pad prihoda evidentiran u aprilu, te dodao da su u martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prihodi bili veći za 23 miliona KM.

Prema njegovim riječima, poreski obveznici su u aprilu podnosili PDV prijave za mart i po toj osnovi bio je smanjen priliv sredstava, što je bilo za očekivati, jer veliki broj obveznika nije uopšte radio u drugoj polovini marta.

– Takođe, došlo je do pada uvoza robe u BiH, a to automatski znači i pad prihoda od uvoznih taksi. Činjenica je da je zbog epidemije izazvane virusom korona došlo do značajnog pada ekonomske aktivnosti u cijelom svijetu, pa samim tim i u BiH, a to za sobom povlači i smanjen priliv sredstava po osnovu direktnih i indirektnih poreza, istakao je Džakula za hrvatski “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je uvjeren da će se pad prihoda osjetiti i u maju, a moguće i u junu, nakon toga će se vidjeti u kolikoj mjeri će se pokrenuti sva ekonomska aktivnost u BiH, ali i u Evropi.

Džakula je naveo da će biti veoma teško dostići naplatu prihoda iz prošle godine, kada je na jedinstveni račun UIO prikupljeno 7,987 milijardi KM.

indikator.ba