Pričaonica: “ Živa budala ili mrtav heroj”

Budi muško klub, udruženja “Damar omladine”, u suradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH – lokalni tim Visoko, organizuju pričaonicu pod naslovom: “ Živa budala ili mrtav heroj”.

Ovo je još jedna u nizu besplatnih pričaonica sa našom psihologinjom i realitetnom psihoterapeutkinjom gospođom Nerminom Vehabović-Rudež, na temu “muška čast“ koja će se održati u V.I.P. pub Visoko, ulica Čaršijska bb, 16.01.2019. godine, sa početkom u 18:00h.

Cilj pričaonice jeste diskutovati o tome na koji način je „muška čast“ povezana sa nasiljem i razmisliti o alternativnom nasilju koje mladići mogu koristiti kada se osjećaju uvrijeđenima.
Ideja “Muške časti” je još jaka u mnogim sredinama. Da budu doživljeni kao opasni, kao neko ko ne bježi od tuče, mnogi mladići često vide kao način da osiguraju poštovanje i da ih drugi ne maltreritaju. Međutim ova ideja “Časti” često sa sobom donosi i brojne rizike i posljedice.
Tokom pričonice, psihologinja Nermina će pokušati da na što bolji način predstavi prisutnim šta je to “muška čast”, kako ona nastaje, kakva može biti i koliko je loša po društvo u cjelini.
Prisutni će imati priliku da, u opuštenoj atmosferi, saslušaju stručne savjete, te da sami učestvuju u razgovoru sa našom Nerminom, ali i sa ostalim prisutnim, i tako podijele svoje iskustvo vezano za ovu temu.
Ova pričaonica bi bila ujedno i uvod u nove naše radionice sa mladima.
Svi ste dobrodošli!