Priča o “Cvetku” iz Visokog

Irma i Edin spajaju ljekovito bilje i kreativnost

U moru poslovnih ideja najveći izazov je biti drugačiji. Irma Zerdo i Edin Islamović iz Visokog primjer su kako je moguće baviti se poslom koji se danas može često susresti, ali kako se ipak može izdići i ponuditi nešto novo. Priča “Cvetak” je poslovna ideja o prikupljanju, pripremi i posebnom pakovanju ljekovitog bilja, a njeni idejni tvorci su prijatelji koji su svoju ideju razvili na jednoj “kafi”. Spojili su ljubav prema prirodi i planinarenju, dodali kreativnost koja im ne manjka i tako našem tržištu ponudili ipak malo drugačije proizvode od standardnih kesica čaja.

“Cvetak je ideja koja je nastala zapravo na kafi, kada smo Edin i ja razmišljali da počnemo nešto sami, pošto sam se ja godinu dana prije toga sama bavila sadnjom ljekovitog bilja. Edin je tada predložio da nastavimo raditi zajedno i da osnujemo nešto što će biti drugačije, zapravo danas se svi bave na određeni način ljekovitim biljem, a mi smo htjeli da budemo drugačiji tako što ćemo pakovati kreativnije, pakovati čajeve u teglicama, na simpatičan način vezati kesice i slično”, počinje svoju priču Irma Zerdo.

UKLJUČIVANJE OSOBA SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Vremenom se u posao uključila i Irmina sestra Berina koja ima Daunov sindrom:

“Željeli smo pokazati kako se malim koracima može stvoriti lijepa priča o uključivanju osoba sa poteškoćama u razvoju u svakodnevne aktivnosti i poslove. Berina se odlično snalazi, mnogo nam pomaže i uživa u onome što radi. Najčešće je zadužena za pakovanje i mnogo je posvećena poslu.“

Obzirom da danas postoje fondovi koji imaju ulogu sufinasiranja start-upova, zanimalo nas je je li ekipa “Cvetak” iskoristila jedan od njih za eventualnu pomoć u ovom zanimljivom poslovnom poduhvatu:

“Iskreno, prijavili smo se na jedan javni poziv Opštine i nismo se nadali da ćemo proći. Napravili smo poslovni plan i poslali, ali bez prevelike nade. Međutim, ideja se veoma svidjela Opštini Visoko, podržali su nas, što nam je bio veliki podstrijek. Dobili smo poticaj koji nam je pomogao da registrujemo obrt i krenuli smo. ”

Ovo je druga godina kako “Cvetak ” djeluje na opštini Visoko, i mada za sebe kažu da su u poslovnom smislu još uvijek u “povoju”, uspjeli su obogatiti svoju ponudu novim proizvodima. Jedan od zanimljivih a koji je teško naći na našem tržištu je kopriva u prahu, namijenjena onima koji žele popraviti željezo u krvi a nisu ljubitelji čaja.

SPOJ LJUBAVI PREMA PRIRODI I PLANINARSTVU

Pored ljekovitog bilja, počeli su sa proizvodnjom i domaćih sokova od mente, kao i likera koji su izazvali veliku pažnju i postali jako traženi. Zanimljivo za “Cvetak ” jeste da oni uzgajaju mentu, matičnjak, neven, list od aronije, dok su ostale biljke iz ponude one koje sami skupljaju po našim brdima i planinama. Naša zemlja je bogata korisnim i ljekovitim biljem koje se ne iskorištava u punom kapacitetu. Irma je iskoristila ljubav prema planinarenju i spojima sa poslom za koji se odlučila. Istovremeno istražuje i uči o ostalim ljekovitim biljkama  da bi u budućnosti mogla proširiti asortiman.

Na pitanje kako znati koje područje odgovara za uzgoj ljekovitog bilja, Irma savjetuje da se prvo uradi analiza zemljišta na koje se planira uzgajati. Ona je iskoristila zemljište u Podlugovima, nadomak Visokog, za koje je analiza pokazala da je pogodno za uzgoj mente i matičnjaka.

Kada su u pitanju planovi, osim proširenja asortimana i povećanja zasada, Irma ističe i značaj učestvovanja na sajmovima jer je to najbolja prilika da ljudi vide njihovu kreativnost a i uvjere se u kvalitet ponude.

Osim sajmova svoju prodaju vrše i online i, kako samo kažu, jako su zadovoljni prodajom i reakcijom dosadašnjih konzumenata.

Naša riječ