NaslovnicaZDKPriča o breza...

Priča o brezanskom bazenu by Čepa

Bazen u Brezi nije bio samo mjesto za kupanje. Bazen je (bio) stil življenja. Brezani su se sa prvim ljetnim danima osjećali kao građani malog turističkog mjesta na moru. Prvi potez ujutru kad se progleda, bio je pogled kroz prozor ka nebu. Ako je sunce, zna se. Ustajanje što ranije, na brzinu obavljanje kućnih obaveza i doručka da bi se već oko 10h, masa ljudi počela slijevati ka “brezanskom moru”. A dole, država u državi. Svako je za sebe pronalazio neku aktivnost. Od onih koji nisu izlazili iz vode do onih koji nikad nisu skočili u bazen.

Sportske, muzičke, kartaške i razne druge aktivnosti, brezani su upijali svaki dan. Zelene površine bile su prepune deka i prostirki, svaka deka/prostirka svoj kutak, često i uz ručak….jer ko će kući, jazuk je. Svi su tu provodili vrijeme do 19h kada bi redari počeli čišćenje i pripremanje za novi turistički dan. Mali bazen je bio mjesto za mlađe parove sa djecom. Nešto mirniji dio koji je djecu uvodio u prva kraulanja i poglede ka velikom bazenu.

Naveče uz ugostiteljski dio ispod tende, nerijetko i uz live muziku, a na stepenicama raja sa gitarama. Bazen je bio i poprište raznih sportskih aktivnosti na vodi. Vaaterpolo klub Bosna Sarajevo igrao je svoje domaće utakmice II lige Jugoslavije na našem bazenu. Znali smo ugostiti vaterpoliste iz Dubrovnika, Splita, Beograda, Zagreba, Ljubljane, Kotora……

Na našem bazenu je održano Juniorsko prvenstvo Jugoslavije u plivanju. Kao svjedok tog vremena, do skora su na ogradi bazena bila pluta. Parking je svaki dan bio krcat, mali da bi primio sve one koji su dolazili, tako da su gosti Breze svoja auta parkirali duž ceste glavne ulice u Brezi. Bajka bi potrajala do kraja septembra, a nerijetki su se kupali i u oktobru. Bilo je fanatika koji su znali i za novu godinu skočiti u bazen. U zimskim mjesecima Brezani bi postajali kao morski domoroci, prepuštajući se utiscima ljeta na bazenu i čekajući novo ljeto. Nismo bili svjesni koliko smo bili sretni. I zato bazen nije bio mjesto samo za kupanje, nego način življenja svakog brezana. Odoh se plaknut ispod česme, ne mogu više…

Visoko.co.ba/Čepa FB

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.