Prezentacija projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“

U Velikoj sali Općine Visoko danas je održana prezentacija aktivnosti projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Ova aktivnost je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a Općina Visoko je jedna od 25 jedinica lokalne samouprave (JLS), koja je izabrana na osnovu javnog poziva.

Realizacija prve faze će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 136 mjesnih zajednica i 25 JLS širom zemlje, što će utjecati na poboljšanje kvaliteta života 300.000 ljudi.

Mjesne zajednice koje su odabrane za učešće u općini Visoko su: MZ Stari Grad, MZ Novo Naselje, MZ Topuzovo Polje, MZ Gračanica, MZ Kralupi i MZ Zimča.

Na prezentaciji projekta, prisutnim gostima i predstavnicima medija, obratile su se Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, zatim menadžerica projekta, predstavnica UNDP- a, Majda Ganibegović, a predstavnici odabranih mjesnih zajednica imali su priliku da postave pitanja i dobiju dodatna objašnjenja vezana za realizaciju ovog dinamičnog i sadržajnog projekta.

Uz prezentirane obaveze i odgovornosti svih učesnika, naglašeno je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, koji ima za cilj da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga, te provedbu lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

 

Press Općine Visoko