Prezentacija Izvještaja o aktivnostima … detekcije gubitaka na gradskoj vodovodnoj mreži

U Velikoj sali Općine Visoko danas je održana prezentacija Izvještaja o provedenim aktivnostima na realizaciji detekcije gubitaka na gradskoj vodovodnoj mreži u okviru projekta proširenja i rekonstrukcije gradske vodovodne mreže Visoko, koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Prezentaciji, koju je pred velikim brojem naših sugrađana upriličio ekspert za vodovodne sisteme Dževad Koldžo, prisustvovali su Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić sa saradnicima i direktor JKP „Visoko“ dr. sci. Hasan Prelić, koji su se i obratili prisutnim.

Veoma studioznu i sadržajnu prezentaciju gosp. Koldžo je sumirao u izjavi za medije:

„Danas smo uradili prezentaciju smanjenja neoprihodovane vode u vodovodnom sistemu Visoko. Sistem je prvo bio podijeljen na sedam mjernih zona, radilo se po metodologiji koja je propisana od strane Međunarodne asocijacije za vode „IWA“ pristupom od dna prema vrhu, koji se bazira na mjerenjima.

Kada su u pitanju rezultati, vodovod Visoko se može svrstati, pogotovo kada je u pitanju upravljanje sa fizičkim gubicima, u jedan od boljih vodovoda na području cijele Bosne i Hercegovine, a to smo prikazali i na osnovu rezultata studije.

Što se tiče administrativnih i komercijalnih gubitaka, oni su nešto veći nego što bi trebali biti, tako da je vodovod dobio preporuke na koji način će izvršiti smanjenje neoprihodovane vode u najkraćem roku“, istakao je Dževad Koldžo – nezavisni konsultant za neoprihodovanu vodu.

Slika 1

Načelnica Babić se zahvalila gosp. Koldži na današnjoj prezentaciji i doprinosu u ovom historijskom projektu za općinu Visoko i dr. Preliću i njegovom timu saradnika u JKP „Visoko“ na urađenom poslu i obavljenim ispitivanjima.

„Projekat proširenja gradske vodovodne mreže na 12.000 novih korisnika, u saradnji sa EBRD – om kao finansijerom, podijelili smo u tri faze.

Prva faza, izgradnja mreže prema Gračanici, je u fazi realizacije, druga faza obuhvata izgradnju i rekonstrukciju objekata na izvorištu „Vrutak“ i sanaciju gubitaka na vodovodnoj mreži, dok treća faza obuhvata krak prema Moštru.

Da bismo uopšte započeli sa realizacijom druge faze bilo je neophodno da utvrdimo šta to na gradskoj vodovodnoj mreži treba pod hitno da saniramo i ponajviše zbog toga smo ušli u ovaj projekat.

Očigledno je da smo sa ovom  detekcijom i analizom dobili više nego što smo očekivali i želim da se zahvalim svima koji su doprinijeli ovakvim egzaktnim pokazateljima.

Otprilike kada zaokružimo, od 100 litara vode koji uđu u naš sistem, 40 litara izgubimo. Od tih 40 litara, 25 litara izgubimo fizički i taj dio u najvećoj mjeri možemo riješiti.

Međutim, ostatak od 15 litara koji uopšte ne fakturišemo je ponajviše neodgovornost građana, nerad komunalnog preduzeća u prethodnom periodu i nedomaćinsko ponašanje svih nas. To znači da imamo nelegalne priključke i da nam neko krade vodu i da imamo neispravne vodomjere, te da imamo neadekvatan broj prijavljenih članova domaćinstva.

Slika 2

 

Općina Visoko je pokrenula niz aktivnosti i želim da zajedničkim radom omogućimo dodatnih 300.000 KM JKP „Visoko“, jer onda će komunalno preduzeće biti u prilici da radi ove analize i detekcije i nabavi savremenu opremu koja mu je potrebna.

Nama je prilikom rješavanja ovih problema najvažnija dobra saradnja sa Mjesnim zajednicama i morat ćemo u narednom periodu realizirati veliki broj zajedničkih i koordiniranih aktivnosti.

Visoko je u vrhu tabele kada je riječ o fizičkim gubicima i to je dobro i mi smo na neki način zadovoljni ovim podacima.

Međutim, stvari se mogu dodatno popraviti i mi ćemo to uraditi putem kreditnih sredstava, kapitalnih ulaganja, kako bismo imali više vode u sistemu da je damo onima koji je sada uopšte nemaju.

Došlo je vrijeme da krenemo transparentno objavljivati podatke i da se prestanemo socijalnim pitanjima baviti na pogrešan način, još uvijek je otvoren niz pitanja na koja trebamo zajednički ponuditi odgovore“, poručila je Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić.

Slika 3

Press Općine Visoko