NaslovnicaZDKPrezentacija ...

Prezentacija dobrih praksi i iskustava domova zdravlja u borbi protiv COVID-19

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upriličio je u ovom gradu skup predstavnika domova zdravlja iz Zeničko-dobojskog kantona, ali i kolega iz drugih zdravstvenih ustanova na temu „Kolegijalna razmjena iskustava u borbi protiv COVID-19 i prezentacija dobrih praksi”.

Epidemiolog dr. Alis Kozica iz INZ-a ističe da je protekli period, obilježen pandemijom COVID-a, prilika da se rad institucija i službi u zdravstvu ocijeni kroz dva segmenta, prvim koji tretira samo snalaženje i borbu protiv virusa, a drugi – period procesa vakcinacije.

Svi smo sumirali dobre i loše prakse, slučajeve sa kojima smo se susreli i načine na koji smo ih rješavali. Dobre prakse, dobra i loša rješenja, iskustva su ono što je najvrijednije, ali i najkorisnije za buduće pandemije, za druge bolesti, općenito za svaku novu situaciju koju aktuelni način komunikacije, života, rada i boravka čovjeka na Planeti može uzrokovati, kaže dr. Kozica.

Govorilo se o mjerama za sprečavanje širenja oboljenja,praćenju kontakata, organizaciji skrininga i trijaža na ulazu u zdravstvenu ustanovu, vakcinaciji, protoku podataka,principima pandemijske vakcinacije. Očekivanim i neočekivanim reakcijama.

Svoje prezentacije i iskustva iznijeli su i predstavnici domova zdravlja iz većine od dvanaest (12) općina Zeničko-dobojskog kantona, ali i kantonalnih zdravstvenih institucija i ustanova.

INZ /Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.