BiHPrivredaPrevent preuzeo njemačku firmu namještaja Machalke

Prevent preuzeo njemačku firmu namještaja Machalke

Njemački gigant od prije nekoliko mjeseci posluje u okviru Grupe Prevent i u narednom razdoblju namjerava uspostaviti tijesnu poslovnu suradnju s proizvođačima namještaja u BiH.

Machalke je specijalizovan za proizvodnju skupog, luksuznog namještaja od prirodne kože punog drveta, a u Preventu procjenjuju da BiH u tom segmetu ima veliku konkurentsku prednost. Osim raspoloživog visokokvalitetnog drveta, BiH raspolaže i respektabilnim proizvodnim kapacitetima s dugom tradicijom u obradi drveta. Jedini problem s kojim se suočava bh. industrija namještaja jeste malo i slabo razvijeno tržište i u Preventu procjenjuju da bi se taj problem mogao razriješiti prodorom na veliko njemačko tržište preko maloprodajne mreže Machalke.

U tom kontekstu treba posmatrati i poziv na suradnju koji je Machalke uputio bh. proizvođačima namještaja.

„Drvoprerađivačka je jedna od rijetkih industrija u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje trgovinski suficit i svake godine ostvaruje povećanje izvoza. Stoga smo uvjereni da već sada poznate komparativne prednosti BiH, kao tržišta za proizvodnju namještaja, mogu biti samo ojačane i usmjerenje ka daljem stvaranju dodane vrijednosti u konačnim proizvodima. Prevent grupacija i Machalke nudi platformu za realizaciju ovih strateških ciljeva“ istakao je u javnom pozivu Hubertus Klaes, direktor divizije namještaja u Prevent grupaciji.

Navedeni poziv nudi značajnu priliku za industriju namještaja u BiH jer omogućava angažman bh. kapaciteta, diversifikaciju tržišta i proizvoda te stvaranje novih radnih mjesta.

Prevent grupacija posluje na 20 lokacija u svijetu i pri tome zapošljava preko 12.000 uposlenika u auto industriji, tekstilu, koži, modi, namještaju i zaštitnoj konfekciji.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE