Prethodne generacije učenika visočke medrese za proširenje školske zgrade uvakufili blizu 50.000 KM

Kada su prije mjesec dana, 5. aprila, počeli radovi na proširenju školske zgrade Medrese „Osman-ef. Redžović“, uprava ove škole nije slutila da će radovi, a i zbog finansijske podrške vakifa, ići idealnim tempom.

– Prije samo mjesec dana, tačnije 5. aprila ove godine, uveli smo Dže-Ka gradnju kao izvođača u gradilište i započeli sa skidanjem krovne konstrukcije sa stare školske zgrade. Od tog dana do danas učinjeno je pravo malo građevinsko čudo. Demontirana je krovna konstrukcija (građa je sačuvana, ispravna i bit će ponovo ugrađena na novi krov), podignut sprat površine 400 m2 sa pet učionica, jednom kancelarijom, holom i mokrim čvorom, izlivena betonska ploča, sazidana nadzida i saliven betonski serklaž na ploči. Sudeći po izvanrednoj dinamici radova koji se odvijaju izuzetnom brzinom, te ogromnoj podršci vakifa, na dobrom smo putu da zacrtani ambiciozni plan proširenja naših kapaciteta u potpunosti ispunimo. Svakim danom je sve izvjesnije da ćemo i ove godine, a ako Bog da i u budućnosti, primati po tri odjeljenja učenika prvih razreda – kazali su iz uprave Medrese.

Velika podrška učenika

Ono što je posebno zanimljivo jeste finansijska podrška alumnista, bivših učenika medrese koji su prema riječima Dženana Rezakovića, pomoćnika direktora, uplatili  50.000 KM, od toga oko 45.000 u zadnja tri mjeseca.

– Ako uzmemo u obzir i 11. generaciju maturanata koja je odmah po završetka školovanja upisana među vakife, onda možemo kazati da se do danas osam generacija maturanata našlo među vakifima Medrese. Trend generacijskog vakufljenja ponovo je pokrenula Šesnaesta generacija maturanata koja je imala simboličan cilj: Kao generacija postati 500. jubilarni vakif Medrese. To su i ostvarili prošle godine, kada su pored uplate za vakufnamu doznačili i određena sredstva u Fond za stipendiranje učenika – kaže Rezaković za Preporod.info.

Ovaj trend poseban zamah dobio je ove godine, nakon što su iz Medrese objavili da pokreću projekat proširenja školske zgrade i opremanja još jednog, novog paviljona u Đačkom domu.

– Početkom februara su uplatu izvršili alumnisti Druge generacije, a onda su za njima redom u vakife promovirani i alumnisti Devete, Prve, Treće, Četvrte i Desete generacije. Uz već navedenu Jedanaestu generaciju, to je do sada ukupno osam promoviranih vakifskih generacija. Moram spomenuti da su još četiri generacije završile s akcijom i da u narednim danima očekujemo njihovo promoviranje u vakife. To su Peta, Šesta, Dvanaesta i Trinaesta, tako da će ih ukupno biti dvanaest na vakifskoj ploči ispred džamije. Ako imamo u vidu da je Medresa vrlo mlada škola i da ove godine svoje školovanje završava 26. generacija, te da je nekoliko posljednjih generacija praktično još u fazi univerzitetskog obrazovanja, onda je ovo izvanredan rezultat – govori Rezaković.

Praćenje radove uživo

Sredstva vakifa, alumnista, ali i drugih pravnih i fizičkih lica kojih je sve više u posljednje vrijeme, biće namjenski utrošena na proširenje školske zgrade, koje uveliko traje, kao i na opremanje jednog paviljona u ženskom dijelu Đačkog doma.

00.jpg - Prethodne generacije učenika visočke medrese za proširenje školske zgrade uvakufili blizu 50.000 KM

– Naši vakifi i prijatelji Medrese radove na proširenju školske zgrade mogu pratiti putem live web kamere, dakle uživo. Prije samo mjesec dana, tačnije 5. aprila ove godine, izvođač radova je započeo radove na proširenju školske zgrade skidanjem stare krovne konstrukcije. Dok ovo pišemo nova krovna konstrukcija se već podiže i možemo kazati da se radovi odvijaju izvanrednom dinamikom. Uz Allahovu pomoć, kao i pomoć naših prijatelja i vakifa, očekujemo završetak radova u predviđenom roku i početak nastave u septembru u novim učionicama, kao i smještaj učenica u novim sobama – optimistično govori Rezaković.

Prvi direktor medrese, profesor Džemal Salihspahić je, po uzoru na jedan katolički školski centar u njemačkom gradu Kehlu, osnovao Klub prijatelja Medrese. Želja mu je bila, kaže Rezaković, da učenici koji se upišu u Medresu popune pristupnicu za Klub, ali i da nakon mature nastave na taj način pomagati i biti vezani za svoju Medresu.

– Danas, zaista ima onih koji redovno plaćaju Klub prijatelja Medrese na ovaj način, ali možemo slobodno kazati da se san direktora Džemala ostvario, jer su njegovi učenici, alumnisti ove medrese, shvatili koliko je važno da i sami doprinesu izgradnji i razvoju svoje škole udruživši se i kroz akciju vakifa. Na ovaj način pokazuju privrženost Medresi, svijest o trajnom dobru, kao i važnost Medrese za budućnost našeg naroda. Nema mnogo škola koje se mogu pohvaliti ovakvim načinom pomoći od strane njenih bivših učenika – kaže Rezaković.

Nije samo ova aktivnost pokazala privrženost alumnista za medresu. Rezaković ističe da se svakodnevno javljaju alumnisti koji žele stipendirati superodlikaše, učenike slabijeg socijalnog stanja ili učenike povratnike u manji bosanskohercegovački entitet. Svjež je primjer dvojice alumnista koji su još studenti, a došli su da od svojih stipendija odvoje dio novca i oni stipendiraju jednog od svojih kolega u Medresi.

– Dakle, Medresa i njeni alumnisti su nepresušna rijeka dobra koja teče, i dok imamo ovakve učenike ne trebamo se bojati za svoju budućnost. Također, pokazatelj je to predanog, odgovornog i iskrenog rada zaposlenika Medrese koji su ostavili traga na učenicima, ali i stekli povjerenje šire društvene zajednice – mišljenja je Rezaković.

Znak zahvalnosti

500. vakif i generacija koja je pokrenula nekoliko generacija na isti akciju jeste XVI generacija. Ističu da su ponosni na činjenicu prva od generacija na listi vakifa Medrese.

– Tačno prije godinu dana, u jeku pandemije, imali smo nijjet da u toku ramazana postanemo vakifi. Oduvijek sam imao želju da postanem vakif, ali nisam baš na tom stepenu da mogu tek tako izdvojiti taj novac, a onda sam predložio svojoj generaciji da svi učestvujemo koliko ko može i mislim da smo već tu noć skupili novac. Čak smo i prešli tu granicu za vakifa, pa smo se upisali u vakife u Centru za islamsko obrazovanje u Matuzićima – kaže za naš portal Sadmir Mustafić iz XVI generacije.

On kaže da se javila potreba da se na neki način oduže školi koja je od njih napravila čestite ljude.

– Mi se često prisjetimo riječi našeg razrednika, a sadašnjeg direktora Dženana Handžića, koji je nerijetko govorio da je medresa put od puberteta do identiteta i uistinu ona to i jeste naglašavajući njenu odgojnu dimenziju. Na ovaj način smo se pokušali odužiti, ali prije svega zahvaliti Medresi za sve ono što je učinila za nas – govori Mustafić.

U vakife se upisala i deseta generacija maturanata koja se u Medresi „Osman -ef. Redžović“ školovala od 2001. do 2005. godine.

– Naša generacija je odlučila trajno opečatiti svoju vezu sa Medresom koja ih je intelektualno i duhovno profilirala i utrla im životne staze i uspjehe na raznim poljima i životnim poduhvatima u kojima su se našli i ostvarili. To je tek mali znak zahvalnosti za nauk i odgoj koji smo dobili na Čajangradu. Nadamo se da će uvijek iznova i iz naše medrese dolaziti lijepe priče o učenicima koji postavljaju mjerila uspjeha i rezultata, a da ćemo mi opet, ako Bog da, kad to bude trebalo, biti spremni materijalno i na svaki drugi način podržati našu medresu –  kaže za Preporod.info Samir Muminović.

Još jednom se pokazalo, kaže pomoćnik direktora Rezaković, da društvene mreže mogu biti jako korisne kada se upotrijebe na ispravan način. Sigurno da je velikom odzivu alumnista doprinijelo i promoviranje vakifa na službenoj Facebook i Instagram stranici Medrese.

– Koliko mi je poznato u svakoj generaciji je bila jedna osoba koja je u viber ili nekoj drugoj grupi napisala poruku i podstakla svoje kolegice i kolege na važnost ovog hajra, a onda su to svi zdušno podržali. Primjer je ovo i mlađim generacijama, koje su u posljednjih nekoliko godina završile Medresu, da ne zaborave svoju školu, da ne zaborave jedni druge, te da se na jedan ovakav način organizuju kada to bude potrebno – kaže na kraju Rezaković.

(Preporod.info/Alem Dedić)