NaslovnicaZDKPress konfere...

Press konferencija povodom 100 dana aktuelne Vlade ZDK: 2015. je godina stabilizacije

“Tekuća 2015. godina  biće godina stabilizacije, a naredna će pokazati pravi karakter ove vlade, koja će od Zeničko-dobojskog kantona stvoriti evropsku regiju, atraktivnu za investicije” – izjavio je premijer Miralem Galijašević, na press konferenciji održanoj povodom stotinu dana aktuelne Vlade.

On je podsjetio da se trenutni problem nelikvidnosti kantonalnog budžeta, nastoji riješiti dugoročnim kreditnim zaduženjem, u iznosu od 28 i po miliona maraka, s ciljem pokrivanja dijela naslijeđenog i tekućeg deficita, izrazivši uvjerenje da će se uz sistem mjera štednje, Kanton dovesti u stabilniju situaciju.

I pored političke krize na federalnom nivou, unutarnjih problema u radu Vlade nije bilo. Bez obzira na teško stanje koje su zatekli poput pada povjerenja u institucije, velikog deficita i nelikvidnosti, pada investicija i industrijske proizvodnje, kao i porast nezaposlenosti u prvih 100 dana rada Vlada ZDK uspjela je realizovati zacrtane ciljeve. Pored navedenog, usvojen je i budžet te su utvrđeni prioriteti plaćanja obaveza, a usvojen je i program mjera štednje. Kreditnim zaduženjem nastojat će rješiti nelikvidnost, koja se mjeri desetinama miliona.

Nakon što kantonalni zastupnici nisu usvojili izvještaj o poslovanju Kantonalne bolnice, Vlada je formirala tim za sanaciju stanja u ovoj ustanovi, a na pomolu je i rješenje da se za Kantonalnu bolnicu realizuje kreditno zaduženje radi sanacije dugovanja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.