ZanimljivostiPrešli smo na ljetno računanje vremena: Zbog čega se ljekari protive pomjeranju...

Prešli smo na ljetno računanje vremena: Zbog čega se ljekari protive pomjeranju kazaljki

Jutros smo prešli sa zimskog na ljetno računanje vremena. U posljednih nekoliko godina sve veći broj ljekara se protivi pomjeranju kazaljki. Znate li zbog čega?

Ljekari smatraju da remećenjem ciklusa spavanje nastaje “socijalni jet lag”. Ovaj pojam označava poremećaj cirkadijalnog ritma. On se javlja kao posljedica desinhronizacije unutrašnjeg i vanjskog ritma budnosti i spavanja. Bolesnici obično imaju nesanicu, pretjerano su pospani danju ili oboje, što se u pravilu rješava nakon što se “unutrašnji sat” prilagodi, tj. “resetira”.

Istraživanja su pokazala da “socijalni jet lag” uzrokuje dijabetes, povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja, u koje spada depresija te negativno utječe na probavni i endokrini sistem. Može čak i smanjiti očekivani životni vijek.

Zbog navedenih posljedica Američka akademija za medicinu spavanja (American Academy of Sleep Medicine) je pozvala vlast da ukine prelazak na ljetno računanje vremena.

“Dokazi podržavaju usvajanje standardnog računjanja vremena tokom cijele godine, koje je usklađeno sa cirkadijalnim ritmom ljudi i koje pruža zdravstvene prednosti”, navedeno je. Senat je u martu 2022. godine usvojio ovaj prijedlog. Međutim, Predstavnički dom ga je oborio.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE