Preminuo fra Filip Zubak

Preminuo fra Filip Zubak, franjevac Bosne Srebrene

Obavještavamo svu braću Bosne Srebrene, rodbinu, prijatelje i znance da je jutros oko 09:00 sati preminuo fra Filip Zubak, franjevac Bosne Srebrene. Fra Filip je preminuo u vozilu hitne pomoći na putu prema bolnici u Slavonskom Brodu. S njime je u vozilu u zadnjem trenutcima života bio fra Franjo-Dalibor Stjepanović, samostanski vikar na Plehanu i fratar koji se inače s ljubavlju brine za starije i bolesnu braću u samostanu.

Fra Filip je rođen 23. 12. 1937. godine u mjestu Bunar na Plehanu. Redovnički habit je obukao 14. 07. 1957. u Kraljevoj Sutjesci, a doživotne zavjete je dao 08. 12. 1963. godine u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 02. 05. 1965. godine u Sarajevu. Nakon ređenja fra Filip je pohađao Prirodno-matematički fakultet, najprije u Beogradu, a onda i u Sarajevu. Po završetku studija sve do 2002. godine obnašao je službu profesora matematike i fizike u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Nakon toga svoje umirovljeničke dane provodi u samostanu na Plehanu.

Fra Filipu se zdravlje nedavno pogoršalo, stoga je liječen u bolnici na Strmcu pokraj Nove Gradiške. Prije dva dana, po njegovoj želji, poželio se vratiti se u svoj samostan na Plehanu i ondje provesti ostatak života. Na putu iz samostana prema Plehanu, nakon što mu se stanje pogoršalo, predao je svoju dušu Gospodinu.

Sprovod pokojnog fra Filpa bit će u ponedjeljak, 30. srpnja, na Plehanu. Najprije će u samostanskoj crkvi sv. Marka biti sveta misa zadušnica u 12:00 sati, a nakon svete mise ukop na fratarskom groblju na Plehanu.

Za dušu ovog velikog i plemenitog franjevca molimo: Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna neka mu svijetli!

fia

______________________

Prije nekoliko sati preminuo je fra Filip Zubak, franjevac provincije Bosne Srebrene. Fra Filip je rođen 23. 12. 1937. u selu Bunar kod Plehana, a u visočko sjemenište došao je 1952. Teologiju je studirao u Sarajevu, a za svećenika je zaređen 1965. Potom je u Beogradu i Sarajevu studirao matematiku s fizikom. Te je predmete predavao na našoj Gimnaziji 30 godina: od 1972. do 2002. godine. Rado je besplatno davao instrukcije ne samo franjevačkim sjemeništarcima nego i drugim visočkim srednjoškolcima i studentima i svima drugima koji bi pokucali na njegova vrata. Odrastao i odgojen u neimaštini, od malih je nogu stekao vrlo istančan osjećaj za ljudsku patnju i solidarnost. Posljednji je rat proveo u Visokom i ondje kao svjedok franjevačkog čovjekoljublja postao jednim od zaštitnih znakova samostana i grada. Umirovljeničke dane odlučio je provesti u zavičajnom samostanu na Plehanu, gdje je rado dočekivao sve koji su željni ljudskoga susreta i razgovora. Kad ga je ondje prije nekoliko godina zadesila bolest, bio je spreman za putovanje, a za svaki slučaj otvorenim pismom obratio se svojim fratrima i svima ostalima s molbom da mu oproste ako je koga u čemu uvrijedio. Skicu fra Filipova portreta dopunit će i andrićevski jezgrovita karakterizacija njegova lika koju tada izreče jedan stari ujak: “Bolan, takvih se ljudi, k'o što je on, u stotinu godina rodi jedan ili nijedan! Eto, dogodilo se da se rodio. Bog zna kad će opet.”

I danas, nakon nekoliko godina, vjerujemo da je fra Filip bio spreman reći u duhu svetog Franje: “Dobro mi došla, sestrice smrti!” i poći na put u vječnost.
Sveta misa zadušnica slavit će se u ponedjeljak 30. srpnja 2018. u crkvi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u 12 sati, a po završetku mise uslijedit će sprovodni obredi na groblju sv. Marka.
Na sljedećim linkovima možete pročitati i pogledati intervju s fra Filipom Zubkom:
1. https://www.bosnasrebrenaarhiv.ba/…/2859-fra-filip-zubak-ne…
2. https://www.visocka.ba/emisija-u-drustvu-sa-fra-filip-zubak/

Neka mu milosrdni Gospodin udijeli vječni mir!

Franjevačka prisutnost u Bosni