Preminuo Aleksandar Joksimović, jedan od najslavnijih dizajnera bivše Jugoslavije

Aleksandar Joksimović (Priština, 29. jun 1933 — Beograd, 29. mart 2021)

Jedan od najpoznatijih modnih kreatora bivše Jugoslavije Aleksandar Joksimović, preminuo je jučer u 88. godini, javljaju beogradski mediji.

Prema navodima medija, Joksimović je preminuo u bolnici “Dragiše Mišović” od korona virusa.

Aleksandar Joksimović rođen je 29. juna 1933. godine u Prištini.

Modnu karijeru je počeo 1960. godine, a 1997. godine otišao je u penziju.

Svjetsku slavu stekao je saradnjom sa KTK Visoko preko beogradskog “Centrotekstila” i “Jugoexporta”. Od momenta kada je Aleksandar Joksimović 1967. godine prikazao svoju prvu kolekciju visoke mode „Simonidu”, izrađenu u KTK Visoko, nizao je sve same uspjehe. Na Međunarodnom sajmu mode u Moskvi kolekcija je jedina dobila nagradu od 600 modnih kreatora iz cijelog svijeta.

Saradnja Aleksandra Joksimovića i KTK nastavljena je 1969. godine predstavljanjem nove kolekcije “Prokleta Jerina” Ova kolekcija predstavljena je na sajmu u Parizu i pokorila je svijet mode. Nekoliko mjeseci obilazila je svjetske metropole.

Pariški butik Elle poručuje 1969. od KTK Visoko sto primjeraka kožnih kompleta (uobičajenu butik-seriju) iz kolekcije Prokleta Jerina. Međutim, posao nije realizovan zbog nedostatka proizvodnih kapaciteta u Visokom.

Aleksandar Joksimović imao je rijetku priliku da svoje krojačke majstorije prikaže i predsjedniku Titu. Prva prilika ukazala se maja 1971. kada je predsjednik Republike u društvu supruge Jovanke i visokih državnih funkcionera posjetio poslovno sve uspješniji kožarski kombinat KTK »Visoko« u čijim je prostorijama priređena revija Joksimovićevih kožnih ostvarenja iz kolekcije Vele Nigrinova. Druga prigoda desila se aprila 1977. kada je u vili »Koprivnica« nedaleko od Bugojna jugoslovenski »kralj mode« dobio priliku da predsjedniku i njegovoj supruzi prikaže svoju novu kreativnu viziju urađenu u pogonima KTK Visoko.

Važno je napomenuti da je KTK Visoko bila prva firma iz regiona koja je gazila pariškim ulicama i pojavljivala se na njihovim eventima. Gospodin Aleksandar Joksimović je radio mnogo dobrih revija i kada je koža u pitanju, upravo je baza bila u Bosni i Hercegovini, u Visokom.

Posljednju kolekciju “Život je ljubav” Joksimović je uradio za “Monu” 2002. godine, a nakon toga se povukao iz javnog života.

Muzej primjenjene umjetnosti u Beogradu ima posebnu postavku modela KTK Visoko urađenu sa Joksimovićem.

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate žene, među kojima i supruga predsjednika nekadašnje Jugoslavije Jovanka Broz.

Od poznatih iz tog vremena njegove kreacije nosili su i Milena Dravić, Ðorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Olivera Katarina, kao i Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

Mersed Šahinović