PreporukaPremijerno koncertno izvođenje mjuzikla 'Kosa' 24. juna na Pozorišnom trgu

Premijerno koncertno izvođenje mjuzikla ‘Kosa’ 24. juna na Pozorišnom trgu

Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, na bh. scenu ponovo donosi broadwayski mjuzikl “Kosa“ koji će nakon 30 godina biti ponovo izveden u Sarajevu.

Premijerno koncertno izvođenje mjuzikla u sklopu programa festivala “Kultura na ulice!” Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličeno na Pozorišnom trgu Susan Sontag, 24. juna.

U novoj izvedbi mjuzikla “Kosa“ učestvuju umjetnici i solisti uz hor Opere NPS, Sarajevsku filharmoniju i bend Muzičke produkcije BHRT-a, najavljeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Iako poznat kao legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatija pod skraćenim naslovom “Kosa“ (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku komponovao Gart MacDermot.

Dvadeset i pet godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnost i “Kosu“.

Premijera ratne “Kose“ izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

Nakon 30 godina, festival “Kultura na ulice!” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, ponovo na scenu donosi ovaj svevremeni mjuzikl.

U mjuziklu „Kosa“ redatelja Aarona Thielena, učestvuju Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solitstičku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Karte za mjuzikl „Kosa“ bit će besplatne, a iz organizacije festivala “Kultura sa ulice!” i Narodnog pozorišta Sarajevo poručuju da svi oni koji žele prisustvovati ovoj nesvakidašnjoj predstavi, kartu mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U ulici Branilaca Sarajeva i Kulovića, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

Mjuzikl „Kosa“ bit će izveden i 25. juna na Palama u Kulturno sportskom centru, te 26. juna u BKC Tuzla.

Također, za 22. juni najavljena je i gala večer baleta u sklopu koje će solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti baletne numere na muziku najpoznatijih kompozitora XIX i XX vijeka.

Gala večer će biti upriličena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a ulaz je slobodan.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE