ZDKPolitikaPremijerka Mehmedić i ministrica Subašić razgovarale s predstavnicima krovnih institucija kulture naroda...

Premijerka Mehmedić i ministrica Subašić razgovarale s predstavnicima krovnih institucija kulture naroda u BiH

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić razgovarale su u sjedištu Vlade s predstavnicima krovnih organizacija temeljnih institucija kulture naroda u Bosni i Hercegovini – Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Ove organizacije traže da se “Preporod”, “Napredak”, “Prosvjeta” i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija” proglase organizacijama od posebnog značaja za Zeničko-dobojski kanton, na način kako je to ranije uradio Bosanskopodrinjski kanton, a u proceduri je donošenje odgovarajućih zakona u Kantonu Sarajevo i na nivou Federacije BiH.

To bi, prema riječima Sanjina Kodrića, predsjednika “Preporoda”, ovim organizacijama vratilo status u društvu koji su imale prije zabrane rada neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a u dogledno vrijeme bi se omogućilo sistemsko finansiranje njihovih aktivnosti.

Premijerka Mehmedić i ministrica Subašić su naglasile da Vlada Zeničko-dobojskog kantona prepoznaje značaj ovih organizacija za tradiciju i kulturu svih naroda i cjelokupno društvo u BiH.

Najavile su da će sagledati mogućnosti donošenja odgovarajućeg zakona ili odluke, vodeći računa da se ne ugroze prava drugih srodnih organizacija u ovom kantonu.

Press služba ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE