Premijer ZDK razgovarao sa rukovodstvom Univerziteta u Zenici

PREMIJER GANIĆ SA RUKOVODSTVOM UNZE: PRIORITET POVEĆANJE BROJA STUDENATA I INFRASTRUKTURA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić održao je u svom Uredu sastanak sa rektorom Univerziteta u Zenici Damirom Kukićem, predsjednikom Senata Ilhanom Bušatlićem i ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem. U fokusu razgovora bilo je stanje i aktuelni problemi na ovoj visokoškolskoj ustanovi, čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton.

“U svom ekspozeu sam naglasio podršku razvoju visokog obrazovanja na području ZDK i podršku Univerzitetu u Zenici kroz njegovu reakreditaciju i akreditaciju studijskih programa, te stimulisanje zapošljavanja najuspješnijih studenata na našem univerzitetu. Očekujem da ćemo imati korektnu saradnju, jer nas čeka puno posla”, kazao je premijer Ganić.

Istaknuto je kako je među najvažnijim prioritetima stvaranje uslova za povećanje broja upisanih studenata i izgradnja infrastrukture, između ostalog i kroz javno-privatno partnerstvo, a jedna od prvih zadaća je usaglašavanje kolektivnog ugovora sa sindikatom.

Čestitajući premijeru Ganiću imenovanje na premijersku dužnost, rektor Kukić i predsjednik Senata Bušatlić izrazili su zadovoljstvo što je za ministra obrazovanja u novoj Vladi ZDK imenovan njihov kolega sa UNZE, redovni profesor Spahija Kozlić.

“Prvi akt kojeg sam potpisao bilo je rješenje o reakreditaciji, koja, između ostalog, omogućuje Univerzitetu da aplicira na međunarodne projekte. Univerzitet će biti prioritet u mom radu, jer bi on trebao biti duh ovog kantona. Može se puno učiniti uštedama, a kroz druge projekte raditi na rekonstrukciji dotrajalih zgrada i prostora”, kazao je Kozlić.

Press služba ZDK