Premijer ZDK Mirza Ganić odgovorio je na izjavu premijera F BiH Fadila Novalića

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić odgovorio je na izjavu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića da upravo zbog svoje nadležnosti reaguje, radi i traži prava građana Zeničko – dobojskog kantona kojih je 364.433 i koji zaslužuju podršku u budžetu Federacije BiH, jer upravo Zeničko-Dobojski kanton doprinosi značajnom punjenju budžeta FBIH!

”Odgovor premijera Federacije BiH na moj izvještaj i zahtjev za pomoć koji sam mu proslijedio me ne bi zabrinuo da se ne radi o zdravlju ljudi, naših građana u Zeničko –dobojskom kantonu. Pošto nam je sada svima jasno kakvo Premijer ima mišljenje o nama u ZDK, jasno nam je i to da ne spadamo u njegove favorite, a kamo li u prioritete, kao npr. kantoni čiji su budžeti puno veći od našeg, a neki su čak i milijardu KM! Pitam se da li je Premijer njihove budžete analizirao kada im je odobravao sredstva?
Također, Premijer Federacije BiH bi trebao znati da se namjenska sredstva Fonda za zaštitu okoliša većim dijelom transferišu općinama, a na osnovu Federalnog propisa koji je u njegovoj nadležnosti, te da kompanije poput Termoelektrane Kakanj, Mitala, Natron Hayata, hvala Bogu još uvijek rade!
Nakon ove njegove reakcije, vidim da je Zeničko-dobojski kanton prepušten sebi, da ne može računati ni na Premijera niti na Vladu Federacije BiH kojom upravlja trenutno, tako da nam mrvice ne trebaju! Zato se moramo sami organizovati, što svakako i činimo! Kad treba puniti budžet ZDK je dobar! ” – istakao je premijer Ganić.

Premijer je pozvao građane da se pridržavaju uputa i mjera kriznih štabova, a sve one koji obnašaju funkcije vlasti na angažman, solidarnost i službu narodu. Borimo se za zdravlje svakog čovjeka, borimo se za svako radno mjesto. Samo zajedno možemo pobijediti!