ZDKKulturaPremijer Pivić razgovarao sa maestrom Karovićem: Omladinski hor Zenica priprema oratorij za...

Premijer Pivić razgovarao sa maestrom Karovićem: Omladinski hor Zenica priprema oratorij za Dan državnosti BiH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić primio je u svom uredu maestra Milenka Karovića, osnivača i dirigenta Omladinskog hora Zenica.

 

Omladinski hor je tokom 32 godine rada dao snažan pečat kulturno-umjetničkom životu Zenice i Bosne i Hercegovine. Nastupali su širom Evrope i svijeta, a među najznačajnijim projektima su “Carmina Burana”, “Srebrenički inferno”, tradicionalni novogodišnji koncerti, mjuzikli, saradnja sa Safetom Isovićem, Hankom Paldum, Akijem Rahimovskim, Đelom Jusićem i mnogim drugim. Hor je do sada objavio četiri nosača zvuka, “Carmina burana”, 1997, “Veče opere”, 2000, “Pavarotti i prijatelji”, 2002, “Srebrenički inferno”, 2003, te DVD “Muzika Balkana”, 2005, i “Carmina burana” 2006. godine.

 

Trenutno pripremaju oratorij “Zapis o zemlji” koji će izvesti na Dan državnosti BiH, 25. novembra, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, sa solistima Omladinskog hora Sandrom Ubiparip, Ajdinom Huskićem, Emom Čukerić i Arijanom Karovićem.

 

Podršku ovom projektu dala je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Premijer Pivić se zahvalio maestru Karoviću i Omladinskom horu što su duže od tri decenije najbolji umjetnički ambasador Zenice i Zeničko-dobojskog kantona te što novim projektom uveličavaju obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma iz prošlosti Bosne i Hercegovine.

 

Karović se zahvalio institucijama Zeničko-dobojskog kantona što prepoznaju značaj Omladinskog hora za bh. društvo, a posebno omladinu jer je kroz ovaj hor do sada prošlo više od 3.500 mladih Zeničanki i Zeničana.

 

Press služba ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE