NaslovnicaBiHPremijer Nova...

Premijer Novalić i ministar Džindić s kineskim ambasadorom: Znatan rast ekonomske saradnje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom, a središnja tema bili su ekonomski odnosi.

Kako je kazano, trgovinska saradnja NR Kine i BiH dostigla je, na godišnjem nivou, 275 miliona dolara što je, kako je ocijenjeno, pokazatelj znatnog rasta u odnosu na 140 miliona dolara iz predpandemijske 2019. godine.

Premijer Novalić upoznao je gosta s činjenicom da su se povećane cijene nafte, gasa i hrane na svjetskom tržištu odrazile i na Federaciju BiH i njene građane.

– Uvećane cijene donijele su i veće budžetske prihode koje nastojimo, kroz razne programe pomoći, vratiti stanovnicima, prije svega onima u težoj socijalnoj situaciji, kojima je to i najpotrebnije – kazao je Novalić.

Ambasador Ji Ping kazao je da su, osim na Koridoru Vc, kineske građevinske kompanije uključene i u još nekoliko projekata u Federaciji BiH. Istakao je vjetroelektranu Ivovik, na području Tomislavgrada i Livna, u koju kineski investitori ulažu 120 miliona eura, te solarnu elektranu na području Livna.

Danas je dogovoreno da delegacija Vlade FBiH i kineski ambasador zajednički posjete ova gradilišta.

Značajan dio razgovora bio je posvećen poljoprivredi i mogućnostima saradnje u ovoj privrednoj grani.

Federalna vlada sektor poljoprivrede namjerava razvijati u dva pravca, kazao je Novalić, te pojasnio:

– Prvi se odnosi na to da zaštitimo domaće tržište od vanjskih uticaja proizvodnjom dovoljnih količina osnovnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, ulje, žitarice i meso. Također, riječ je o značajnom povećanju poljoprivredne proizvodnje uz paralelan ruralni razvoj. Time omogućavamo u ruralnim dijelovima opstanak stanovništva koje ne bi stvaralo prihode samo od poljoprivrede, već i od turizma i drugih pratećih djelatnosti. Bavljenje samo poljoprivredom to ne može omogućiti, ali ni ove druge aktivnosti bez poljoprivrede nisu moguće – rekao je premijer FBiH.

Kineski ambasador iskazao je zainteresiranost svoje zemlje za uvoz poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, mlječni proizvodi, voće i vino, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.