ZDKPremijer Ganić: Zdravstveni sistem reagovao na vrijeme, činimo sve da suzbijemo pandemiju...

Premijer Ganić: Zdravstveni sistem reagovao na vrijeme, činimo sve da suzbijemo pandemiju koronavirusa

Premijer ZDK Mirza Ganić održao je sastanak sa predstavnicima zdravstvenih vlasti u ovom kantonu na kojem su analizirani efekti dosadašnjih mjera koje su donosili kantonalni organi, prije svega Krizni štab za praćenje novog koronavirusa pri Ministarstvu zdravstva te Kantonalni štab civilne zaštite, a razgovarano je i o mogućnostima i finansijskim potrebama zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Ganić je rekao da je u stalnom kontaktu sa svim nadležnim organima koji su zaduženi za suzbijanje pandemije koronavirusa, te da je Krizni štab preduzeo važne mjere na zaštiti građana i zdravstvenih radnika, koji su u ovom trenutku na udaru pandemije.

“Uredili smo izolatorij za smještaj inficiranih sa 50 kreveta, a unutar Kantonalne bolnice Zenica smo osigurali prostor za smještaj pacijenata sa težom kliničkom slikom. Vlada je osigurala sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM za nabavku opreme u KBZ-u i zaštitu zdravstvenih radnika, a sproveli smo i sve naredbe sa nivoa Federacije”, kazao je Ganić.

Također, obustavljeno je redovno odvijanje nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, nakon čega je organizirana konsultativna nastava uz primjenu informacionih tehnologija. Svi 3D printeri iz škola mobilizirani su na Mašinskom fakultetu u Zenici za potrebe proizvodnje zaštitnih maski – vizira.

“Aktivirali smo Kantonalni štab civilne zaštite koji je preuzeo vođenje ovom kriznom situacijom i koji kontinuirano prati razvoj situacije i poduzima neophodne mjere shodno naredbama FUCZ te definiše svoje sopstvene naredbe kako bi se olakšao život, a istovremeno kako bismo zaštitili zdravlje i živote građana”, rekao je Ganić.

Pojačana je i inspekcijska kontrola trgovačkih objekata kako bi se zaustavilo povećanje cijena životnih namirnica, u skladu sa odlukom Vlade FBiH, a do sada je izdato deset prekršajnih naloga.

“Pripadnici policije su angažirani kao podrška lokalnim zajednicama u provođenju izdatih naredbi od strane FUCZ, KUCZ i općinskih štabova, a uspostavili smo i trijažne punktove u sedam općina i gradova ZDK te će ovi punktovi do kraja sedmice biti postavljeni i u drugim općinama”, kazao je premijer ZDK.

Organi Vlade su u stalnoj komunikaciji sa dobavljačima te se s obzirom na nestašicu na tržištu, traži način za urgentnu isporuku neophodne opreme.

“Uputili smo urgencije prema Vladi FBIH da se osiguraju dodatna finansijska sredstva za potrebe Kantonalne bolnice Zenica, jer ova ustanova opslužuje preko 360.000 stanovnika, a ima jako lošu opremu, a obratili smo se i Predsjedništvu BiH da vodi računa o raspodjeli opreme od najavljenih donacija iz Turske, kako se ne bi desilo da donacija zaobiđe našu bolnicu”, kazao je premijer ZDK, dodajući da je Vlada reagirala i prema Gradu Zenica tražeći da hitno potpišu sporazum kojim bi se omogućila deblokada projekata razvoja KBZ-a, za koje su ranije osigurana sredstva, te ako bude potrebno, omogućila urgentna izgradnja dodatnih kapaciteta za intenzivnu njegu, jer vanredna situacija ne znači stavljanje važećih zakona van snage.

“Radimo analizu budžeta ZDK radi povlačenja finansijskih sredstava iz drugih ministarstva za potrebe KUCZ-a i Ministarstva zdravstva, a ako ne budemo u mogućnosti da osiguramo dodatna sredstva kroz naše odluke, to ćemo učiniti kroz rebalans budžeta”, kazao je Ganić, ističući da će Vlada sutra usvojiti izmjene Uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru kojima će se omogućiti lakše zapošljavanje radnika u zdravstvenom sektoru dok traje pandemija koronavirusa.

 

Visoko.co.ba/Press-služba ZDK


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE