Premijer Ganić posjetio Udruženje poljoprivrednika AGRO-VIS Visoko

PREMIJER GANIĆ POSJETIO UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA AGRO-VIS U VISOKOM

Premijer Mirza Ganić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić posjetili su poljoprivredne proizvođače članove Udruženja AGRO-VIS iz Visokog. Udruženje okuplja oko 80 proizvođača koji se bave proizvodnjom u plastenicima i na otvorenom.

Vlada ZDK je u 2019. godini za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu izdvojila 3,2 miliona KM, od čega su 1.033.000 KM dobili proizvođači iz Visokog za različite segmente proizvodnje, od mljekarstva do proizvodnje u plastenicima, po kojoj je visočki kraj nadaleko poznat.

-Naši poticaji nisu pomoć nego investicija, budući da od tih sredstava proizvođači stvaraju novu vrijednost i drago mi je da na terenu vidimo efekte naše investicije. ZDK je zahvaljujući Visokom lider u plasteničkoj proizvodnji – rekao je Ganić.

U razgovoru s proizvođačima u Donjem Moštru, Bradvama, Gornjoj Zimči, Gornjem Moštru, Zbilju i Kralupima posebno je naglašen značaj poticaja za proljetnu sjetvu, koji je realiziran kao interventna mjera za pomoć poljoprivredi u vrijeme pandemije. Vlada ZDK je osigurala 350.000 KM, a zajedno sa sredstvima Vlade FBiH i 12 općina na raspolaganju proljetnu sjetvu su bila sredstva od 1,5 miliona KM.

-Osigurali smo minimalne troškove za proljetnu sjetvu tako što smo pomogli nabavku sjemenskog materijala, đubriva i zaštitnih sredstava, a s druge strane omogućili da njihovi proizvodi mogu biti konkurentniji na tržištu i da svi imamo korist. Naša polja su osnov zdravog života i razvoja, a Vlada je trajno opredijeljena da stvara uslove da poljoprivrednici žive, opstaju i razvijaju naš kraj – rekao je premijer ZDK.

Predsjednik Udruženja AGRO-VIS Mirsad Dervišbegović zahvalio se na posjeti, kao i kontinuiranoj podršci koju kantonalna Vlada pruža proizvođačima.

-Podsticaji su značajni za poljoprivrednike pogotovo u ovoj pandemijskoj godini koja je bila teška za proizvodnju. Podsticaji su nam dali vjetar u leđa tako da smo uspjeli uspješno izašli iz ove teške godine – rekao je Dervišbegović.

Proizvođač Admir Muratović rekao je da podsticaji uvijek mogu biti i veći, ali da je zadovoljan podrškom sa nivoa ZDK-a.

-Kanton nas ne zaboravlja i iz godine u godinu uvodi nešto novo. Nismo zadovoljni podrškom sa lokalnog nivoa, ali se nadam da će nam se i ta sredstva povećati – rekao je Muratović.

Proizvođači su istakli potrebu izgradnje prerađivačkih kapaciteta koji bi omogućili sigurniji plasman i otkup proizvoda, ali i proširenje proizvodnje. Time bi podsticaji za vlasnike plastenika od 5 KM po kvadratnom metru, imali mnogo bolji efekat.

-Ulaganja jesu velika, ali bi trebalo izgraditi jednu veliku fabriku za preradu koju bi proizvođači iz Visokog mogli opskrbiti za proizvodnju kiseline, zimnice i proizvoda od povrća – rekao je Vladimir Ferzanović, organski proizvođač iz Zbilja kod Visokog.

Premijer Ganić je najavio da će Vlada ZDK naredne godine planirati nove programe podsticaja, koji će omogućiti dodatni razvoj poljoprivredi te sačuvati lidersku poziciju ZDK-a u plasteničkoj, ali i malinarskoj i peradarskoj proizvodnji.

Press služba ZDK