Premijer Ganić i ministri u Vladi ZDK obišli radove na dionici puta Donji Kakanj – Kondžilo

PREMIJER GANIĆ I MINISTRI U VLADI ZDK OBIŠLI RADOVE NA DIONICI PUTA DONJI KAKANJ – KONDŽILO

Premijer Mirza Ganić i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak, Mirnes Bašić i Fahrudin Čolaković, u pratnji načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive, obišli su danas radove na probijanju trase puta Donji Kakanj – Kondžilo na regionalnoj cesti R457 Zenica-Arnauti-Kakanj.

Trenutno se izdvode završni radovi na izgradnji prve faze ove dionice u dužini od 2 kilometra. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM, od čega je Općina Kakanj izdvojila 900.000, a 600.000 KM privredni subjekti RMU Kakanj, Tvornica cementa “Kakanj” te “Trgošped”, koji je i izvođač radova. Ukupna vrijednost izgradnje navedene dionice je 3,5 miliona KM, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu opredijelila 600.000 KM.

-Vlada je zauzela stav da ulaže značajna sredstva u put koji je značajan za Kakanj i Zenicu. Posvećeni smo razvoju infrastrukture i poduzet ćemo sve da ovaj projekt bude što prije realiziran – rekao je premijer Ganić.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak rekao je da su odobrena sredstva već operativna te da se uskoro očekuje raspisivanje tendera.

-Opredijeljeni smo da ulažemo u infrastrukturu u svim općinama. Činjenica da je put nedavno kategorisan kao regionalni olakšava ulaganje sa nivoa ZDK-a – rekao je ministar Isak, napominjući da je potpisan ugovor o održavanju novog regionalnog puta za što će u iduće četiri godine biti izdvojeno 2,5 miliona KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirnes Bašić rekao je da je ovo jedinstven slučaj u državi da općina i tri privredna subjekta ulažu u izgradnju regionalnog puta, koji je u nadležnosti kantonalnog nivoa.

-Ponosan sam što ćemo nakon 30 godina, koliko se govori o izgradnji ovog puta, napokon izgraditi kvalitetnu saobraćajnicu. Svaka jača kiša stvarala je problem na ovoj dionici, zbog čega radove treba završiti što prije – rekao je Bašić.

Općinski načelnik Šljivo izrazio je nadu da će dionica biti završena do kraja ove ili početka iduće godine, te da će Vlada ZDK i društveno odgovorne lokalne firme nastaviti podržavati projekt.

-Očekujemo da brigu o ovoj dionici postepeno preuzme Vlada ZDK, s obzirom na njen regionalni značaj, te da time Općina Kakanj ne ostane usamljena u ovom višemilionskom projektu – rekao je Šljivo.

Plan vlade je da u narednom periodu izdvši rekonstrukciju, odnosno izgradnju cjelokupne trase Zenica-Babino-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj, koji je odlukom Vlade FBiH prekategorisan u regionalni put R457. Na zeničkoj strani nedavno je završena rekonstrukcija dionice duge 1,2 kilometra vrijedna milion KM te osiguran dodatni milion maraka za nastavak radova, tako da će samo u ovoj godini za put R457 iz budžeta ZDK biti izdvojeno 2,6 miliona KM.

Press služba ZDK