Premijer Ganić i ministar Kozlić primili članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta u Zenici

Premijer Ganić i ministar Kozlić primili članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta u Zenici

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić upriličili su prijem za članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je s Univerzitetom “Lomonosov” iz Rusije podijelio treće mjesto na svjetskom “Vis Moot” takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže, koje je u petak završeno u Beču. Prijemu su prisustvovali članovi tima studenti Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija, mentori prof.dr. Zlatan Meškić, doc. dr. Ivana Grubešić i mr. sc. Arnel Maglić te dekan Pravnog fakulteta Enes Bikić.

Nakon što su se prošle godine plasirali među 16 najboljih ekipa u svijetu, tim zeničkog Pravnog fakulteta ove godine je ostvario najbolji rezultat do sada u konkurenciji 378 timova iz cijelog svijeta.

“Vi ste potvrda da se rad, trud i zalaganje isplate, a imate i rezultat koji je veoma važan za vašu profesionalnu karijeru. Kao vlada zagovaramo da najbolji studenti ostanu vezani za fakultet, tako da ćemo tražiti načina kako da zadržimo najbolje studente na Univerzitetu u Zenici, jer to treba da bude rasadnik dobrog kadra”, kazao je premijer Ganić.

Ministar Kozlić je kazao kako je sretan kao ministar, a posebno kao profesor Pravnog fakulteta u Zenici, obećavši nesebičnu podršku ministarstva na čijem je čelu kako bi nastavili nizati dobre rezultate.

“Za mene osobno, ovo je potvrda sistemskog rada, jer fakultet dvije godine zaredom uspijeva da bude u samom svjetskom vrhu. Ove godine smo bili najbolji tim iz Evrope. Pokazali smo da u Zenici možemo da od studenata napravimo svjetski nivo”, kazao je profesor Meškić.

Studenti su istakli kako je njihov uspjeh poruka mladima da trebaju ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je da smo pokazali da ono što je vani ne mora odmah da znači da je bolje i kvalitetnije, ali isto tako je dobro da smo pokazali da ne možete bez rada i bez truda, već da jednostavno morate proći taj proces učenja i istraživanja”, kazala je Amina Hasanović.

Prijemu su prisustvovali i članovi UO Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, Senad Brka i Izudin Ahmetlić, koji su uputili poziv studentima da posjete sajam u Tešnju, kako bi zajedno učesnicima i posjetiocima sajma poslali poruku da se u postojećem obrazovnom sistemu može steći zavidno znanje, jednako kako tešanjska privreda ostvaruje natprosječan uspjeh u složenom poslovnom okruženju.

Ovom prilikom najavljeno je da će studenti dobiti prigodnu novčanu nagradu od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a pored toga članove tima će lično nagraditi i privrednik Izudin Ahmetlić.

Press služba ZDK