Premijer Ganić i ministar Kozlić na konferenciji o socijalnom aspektu vakufa

PREMIJER ZDK NA NAUČNO-STRUČNOM SKUPU O VAKUFU: VRATITI VAKUFE I STAVITI U FUNKCIJU POMOĆI NARODU

Program ovogodišnje manifestacije “Dani vakufa u BiH” nastavljen je danas u Zenici održavanjem naučno-stručnog skupa “Socijalni aspekt vakufa”, u organizaciji Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Cilj ovog skupa bio je skrenuti pažnju na ulogu vakufa, kao jedne od najvažnijih institucija u islamskom organizovanju i izgradnji društva u BiH.

Direktor Vakufske direkcije Senad Zaimović istakao je kako su zahvaljujući vakufu u prošlosti nastala brojna javna dobra, pa čak i gradovi u BiH, tako da su vakufi uvijek bili u službi čovjeka, ali i države. Vakufska direkcija je u proteklih 10 godina realizirala 67 socijalnih projekata u BiH, od izgradnje objekata, do pomoći djeci, javnim kuhinjama, zdravstvenmim ustanovama…

“Vakufi nisu samo džamije, tekije i mektebi, vakufi su i Roditeljska kuća u Sarajevu, koju je Vakufska direkcija pomogla sa više od polovine sredstava, a planiramo se uključiti i u izgradnju roditeljske kuće u Tuzli. Kada potražujemo povrat imovine koja je oduzeta u proteklim političkim sistemima, naš cilj je da vakufsku imovinu stavimo u funkciju pomoći narodu”, kazao je direktor Vakufske direkcije Senad Zaimović.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Halil ef. Mehtić podsjetio je da je u vrijeme vladavine Osmanlija u BiH izgrađena čitava lepeza zadužbina i javnih dobara, koja su imala značajnu ulogu u radu Islamske zajednice sve do Drugog svjetskog rata.

“Stiče se dojam da socijalističke vlasti nisu oduzimale vakufsku imovinu zato što im je bila potrebna, nego s namjerom da materijalno oslabe Islamsku zajednicu”, kazao je Mehtić.

Skupu su u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona prisustvovali premijer Mirza Ganić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić. Premijer Ganić obećao je podršku radu vakufa ali i vraćanju oduzete vakufske imovine u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Kao premijer, a i kao čovjek, dosad sam se uvijek zalagao za zaštitu vakufa i radio u pravcu vraćanja određenih vakufa tamo gdje oni pripadaju. I u narednom periodu ćemo se posvetiti da oplemenimo sve ono što je ostalo kao trajno dobro, a naravno da dolazimo i do onih novih dobara koja treba da služe svima nama, jer je to i osnovna poruka vakufa”, kazao je premijer ZDK.

Safet Bektović, profesor na Univerzitetu u Oslu, smatra da bi BiH trebala uspostaviti zakonski okvir kao u skandinavskim zemljama koje imaju jaku tradiciju zadužbina sa naglašenim vjerskim i socijalnim karakterom, a koje su imale ključnu ulogu u pravljenju “društva blagostanja”.

“Mislim da bi pravno regulisanje zadužbina i fondacija djelovalo kao poticaj, gdje država na kroz poreske olakšiceučinila taj čitav sistem funkcionalnijim, a s druge strane zadužbine bi kroz međusobnu saradnju postigle balans između efikasnosti u smislu doprinosa društvu i socijalne pravde”, kazao je Bektović.

Naučno-stručni skup treba ponuditi konkretna rješenja i unapređenja na planu rada Vakufske direkcije BiH, a predavanja i zaključci bit će sabrani u zbornik radova.

Press služba ZDK