NaslovnicaZDKPolitikaPremijer Gali...

Premijer Galijašević u radnoj posjeti Doboj-jugu: Posljednje dvije godine za razvojne projekte izdvojeno milion maraka

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, sa saradnicima – ministrima za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensurom Sinanovićem, poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzom Smajićem, rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehanom Šahinovićem te direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Džavidom Aličićem, boravio je u radnoj posjeti općini Doboj-jug.

Načelnik Mirnes Tukić informirao je premijera i članove Vlade o završenim projektima odnosno projektima čija je realizacija u toku, a koji se finansiraju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Premijer Galijašević istakao je da će Vlada ZDK nastaviti pružati podršku daljem razvoju ove općine.

“Posebno me raduje što je Skupština ZDK usvojila Prostorni plan općine Doboj-jug što stvara preduslove za plansko razvijanje privrede i stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta. Vlada ZDK učestvuje i podržavat će sve projekte za koje nađe zajednički jezik sa općinskom administracijom”, kazao je premijer Galijašević.

Načelnik Tukić naglasio je da je Vlada ZDK na čelu sa premijerom Galijaševićem “glavni investitor i podstrekač razvoja” općine Doboj-jug te da je za nepune dvije godine za različite projekte u ovoj općini izdvojila preko jedan milion maraka. Jedan od realiziranih projekata je i utopljavanje Osnovne škole “21. mart” u Matuzićima.

“Ovo je jedna od 14 škola u kojima smo izvršili potpuno utopljavanje, gdje smo putem Svjetske banke izdvojili 140.000 KM i samim tim dobili značajne efekte. Izvršeno je utopljavanje fasade i prozora a stari kotao na lož-ulje zamijenjen je kotlom na pelet. Povrat sredstava očekuje se za nepune četiri godine, a očekujemo i godišnje uštede približno 14.000 KM. Također, sa općinom smo pomogli da škola dobije biblioteku”, kazao je ministar Sinanović, kome je načelnik Tukić uručio prigodnu zahvalnicu.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je u periodu 2015-2018. godina za projekte vodosnabdijevanja, odvodnje i kanalizacije na području Doboj-juga izdvojilo 500.000 KM. Jedan od važnijih projekata, čija je realizacija u toku, jeste projekt sekundarne kanalizacije.

“Za izgradnju kanalizacije u dužini od 1.150 metara u ovoj fazi smo izdvojili 90.000 KM, a sufinansijer je Fond za zaštitu okoliša FBiH. Značajno je da se kroz ovaj projekt direktno štiti izvorište odakle se vodom snabdijeva općina Doboj-jug”, rekao je ministar Smajić. U toku su postupci odabira izvođača za novu fazu izgradnje sekundarne kanalizacije u vrijednosti od 81.300 KM te za izgradnju bunara na izvorištu Havdine, za što je obezbijeđeno 53.700 KM.

Ministarstvo privrede ZDK nedavno je općini Doboj-jug odobrilo 70.000 KM subvencije za uređenje poslovne zone u Matuzićima, što će, uz ranije uređene zone, značajno unaprijediti ambijent za privlačenje investitora, otvaranje novih pogona i zapošljavanje mladih.

 

Press služba ZDK

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.