NaslovnicaZDKPremijer Baši...

Premijer Bašić primio delegaciju Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je danas s delegacijom Vatrogasnog saveza ZDK-a o djelovanju dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u sklopu priprema za obilježavanje manifestacije “Oktobar mjesec zaštite od požara”.

U delegaciji su bili predsjednik Skupštine Saveza Nedžad Smajlović, predsjednik UO Samir Mujagić, načelnik Halim Kulović i sekretar Edin Talić, a sastanku je prisustvovao i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

 

Vatrogasni savez ZDK-a fomiran je 2015. godine i okuplja devet dobrovoljnih vatrogasnih društava, a osim prevencije i akcija gašenja požara, bavi se edukacijom. U planu je intenziviranje rada sa omladinom kroz predavanja u školama.

Premijer Bašić je pohvalio rad Saveza i dobrovoljnih vatrogasnih društava, koje Vlada podržava materijalno i finansijski putem Kantonalne uprave civilne zaštite, te se založio za iznalaženje sistemskog modela za finansiranje ovih društava s obzirom na njihov značaj za zajednicu.

Najavio je da će Vlada podržati aktivnosti Saveza u okviru obilježavanja manifestacije “Oktobar mjesec zaštite od požara”, koja je prilika za dodatno jačanje svijesti o važnosti sistema zaštite od požara.

Direktor Aličić rekao je da je KUCZ od 2016. godine nabavilo i opremilo specijalnom opremom 11 vozila koja su data na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima, te da će fokus u narednom periodu biti na dodatnom opremanju i obuci dobrovoljnih vatrogasnih jednica.

Press služba ZDK / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.