Prema registru transakcijskih računa Centralne banke: Preko 600 blokiranih računa firmi u Visokom

Na spisku blokiranih računa, koji je sačinjen na 2.748 stranica, nalaze se preduzeća, zanatske radnje, stomatološke ordinacije, prodavnice, pekare, mesnice, ali i sportska društva, sportski savezi i razne agencije.

1053

Čak 42.435 firmi u Bosni i Hercegovini ima blokiran barem jedan račun, dok je ukupan broj blokiranih računa 68.416, navodi se u Izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine, koji je objavljen u maju.

U poređenju sa 2012. godinom, kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj, broj blokiranih računa povećan je za 10.378. Naime, u novembru 2012. godine ukupan broj blokiranih računa prema podacima Centralne banke BiH bio je 58.038.

Na spisku blokiranih računa, koji je sačinjen na 2.748 stranica, nalaze se preduzeća, zanatske radnje, stomatološke ordinacije, prodavnice, pekare, mesnice, ali i sportska društva, sportski savezi i razne agencije.

Predsjednica Udruženja potrošača Gordana Bulić navodi da neki od blokiranih računa firmi u suštini ne mora ništa da znači, jer postoji mogućnost da je račun otvoren zbog neke namjenske transancije ili za realizaciju nekog projekta.

“Ako su blokirani računi preduzeća sa kojih se isplaćuje plata radnicima onda se na taj način neminovno smanjuje kupovna moć potrošača”, ističe Bulić.

Firmama je dozvoljeno da imaju račune u više banaka, ali čim je jedan račun blokiran po automatizmu stvari blokirani su i svi preostali. Međutim, vlasnici firmi nerijetko pribjegavaju metodi osnivanja novih firmi i novih računa te se veoma teško ulazi u trag svim računima koje posjeduju.

Kratkom provjerom došli smo do podatka da je preko 600 blokiranih računa u visočkim privrednim subjektima i sportskim društvima, a kompletan spisak firmi sa blokiranim računima možete vidjeti na linku: Izvještaj o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.