BiHPrelijetanja ili kako SNSD-a iskorištava koalicione partnere

Prelijetanja ili kako SNSD-a iskorištava koalicione partnere

Što su lokalni izbori bliže, to su preslagivanja u političkim strankama učestalija. Već smo navikli na prelijetanja iz opozicionih u redove vladajućih. No, u posljednje vrijeme u RS-u je sve više onih koji napuštaju stranke koje su na vlasti, te se pridružuju drugim strankama, koje su također u vladajućoj strukturi.

Pojava prelijetanje iz jedne u drugu stranku, radi ličnih interesa, naročito je izražena pred izbore, kada političari pripremaju teren za bolje funkcije. Osipanje Ujedinjene Srpske sve je učestalije. Nakon Milana Novitovića, Kostadina Vasića i Željka Amidžića, redove ove partije napustila je i Natalija Trivić, direktorica Aerodroma u Banjoj Luci i bivša ministrica prosvjete i kulture RS-a. Bila je među najbližim saradnicima Nenada Stevandića, koji kaže da je došlo vrijeme da se vrata stranke zatvore onima koji nemaju nikakvih rezultata.

Postoje glasine da je Trivić već uzela člansku kartu SNSD-a, ali ona to nije potvrdila. Iz stranke Nenada Stevandića istupila je, kako je ranije navela, iz ličnih i profesionalnih razloga: „Odluku o istupanju iz Ujedinjene Srpske donosim primarno zbog dužeg neslaganja u načinu organizacije i djelovanja US koja se danas bitno razlikuje od one prije nekoliko godina sa kojom je ova politička organizacija ostvarila programske rezultate, primarno okrenute građanima RS-a“.

Za opoziciju ovo je obračun SNSD-a sa koalicionim partnerima, što, kako kaže predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, nije prvi put. Podsjeća na slučaj DNS-a koji je nakon političkih sukoba između Milorada Dodika i Marka Pavića gotovo nestao sa političke scene: „To je po onom Dodikovom ustaljenom principu, da on svaku stranku iskoriti za jedan, eventualno dva izborna ciklusa i kada ona razvije infrastrukturu i mrežu ljudi, onda ide da ih potpuno uništava. Ne treba zaboraviti da je on uništio DNS, kao svog najdugovječnijeg partnera“.

Da je ovo udar najveće stranke u RS-u na koalicione partnere, smatraju i analitičari. Ipak, to neće ugroziti odnose koalicije, jer su lični interesi jači.

„Najjača politička opcija računa na desetkovanje najveće opozicione političke opcije – SDS-a. Neutralisala je sve potencijalne protivnike i sve okolnosti koje se trenutno dešavaju – idu u prilog SNSD-u“, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Problem Ujedinjene Srpske dijele i druge stranke vladajuće koalicije. Iz DEMOS-a je u SNSD nedavno prešao Slobodan Stanarević, dok je cijeli gradski odbor DNS-a u Laktašima nedavno pristupio SNSD-u. Nova preslagivanja možemo očekivati do lokalnih izbora, a nakon toga, po već ustaljenoj praksi, formiranje novih političkih opcija.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE