Lokalne TemePrekretnica za grad: Visoko će biti mapiran od strane Google Street View...

Prekretnica za grad: Visoko će biti mapiran od strane Google Street View u 2024. godini

Grad Visoko uskoro bi mogao dobiti značajnu promociju na globalnom nivou.

Naime, prema posljednjim ažuriranjima Googleovog popisa gradova i područja koja će biti mapirana putem njihove popularne Street View usluge, među odabranim lokacijama za 2024. godinu se navodi i Visoko.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Iako službena potvrda još nije stigla, Google je dodao Bosnu i Hercegovinu na svoju listu zemalja za mapiranje Street Viewom u 2024. godini.

Prema toj listi, Visoko se navodi među gradovima koji bi mogli biti pokriveni ovom tehnologijom, što bi značajno poboljšalo digitalnu vidljivost i potencijalno unaprijedilo turizam u gradu.

Snimak datoteke koju je učitala web stranica Street View koja prikazuje unose za Bosnu i Hercegovinu
Snimak datoteke koju je učitala web stranica Street View koja prikazuje unose za Bosnu i Hercegovinu

Međutim, važno je napomenuti da trenutno nema potvrde za početak mapiranja u BiH. Očekuje se da će Street View vozila krenuti u akciju tek u aprilu, a informacije o konačnom popisu lokacija još nisu objavljene.

Ova vijest, i ako se potvrdi točnom, predstavlja pravu prekretnicu za promociju u budućnosti Visokog.

Naime, kada Visoko bude dostupno putem Google Street View servisa, turistima će biti znatno olakšano virtualno istraživanje lokacija i planiranje posjeta. Također, ova usluga će omogućiti da se Visoko predstavi globalnoj publici na jednostavan i zanimljiv način. To svakako predviđa povećanje turističkog prometa u budućnosti.

Ova važna vijest za Visoko dolazi u pravo vrijeme, s obzirom na rastuću popularnost grada kao turističke destinacije u BiH.

Karta gradova koje je naveo Google
Karta gradova koje je naveo Google

Sudeći prema izvješću nadležnih u Gradskoj administraciji Visoko, broj posjetilaca mnogobrojnim znamenitostima je u stalnom porastu, što ukazuje na sve veći interes turista za kulturno-historijskim baštinom grada.

Potrebno je istaknuti da je do sada organizovano promovisanje grada bilo ograničeno na tradicionalne načine, dok će ulazak u Googleovu mapu svijeta omogućiti potpuno novu vrstu promocije.

Kako navode stručnjaci za turizam, virtualno istraživanje lokacije putem servisa poput Street View često prethodi stvarnom putovanju. Stoga se očekuje da će mapiranje Visokog od strane Googlea dovesti do porasta broja inostranih posjetilaca u narednim godinama. Time bi se značajno unaprijedila turistička slika grada.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE