Preko korone do poena: Samopromocija političara!

Mnogi su primjeri političara na vlasti koji koriste ovo krizno vrijeme za ličnu promociju stavljajući se ispred struke, kršeći nadležnosti, koristeći javna sredstva i mogućnosti koje su im pružene.

Tako smo svjedoci da član Predsjedništa Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik se ponaša kao da je ujedno i predsjednik i premijer RS. Kupuje i dijeli respiratore, obavlja sve poslove koji nisu u njegovoj nadležnosti, donosi najvažnije odluke na nivou RS…
 
Pored toga, veoma je popularna podjela maski i paketa pomoći od strane gradonačelnika i načelnika. Nerjetko se u ulozi dobrotvora sa paketima u rukama pojavljuju i ministri, možda najprizemniji primjer pokušaja da se pondemija iskoristi u reklamne svrhe jesu paketići sa logom stranke koje je građanima uručivao predsjednik DNS-a Nenad Nešić.


 Politički analitičar Adnan Huskić za BUKU kaže da političari u BiH u vrijeme korona virusa rade klasični PR. On se posebno osvrnuo na pojedince na najvišim nivoima, koji su kako kaže, stavili sebe i ispred struke i ispred interesa građana.
 
„Što se tiče RS mi smo već ranije znali da institucionalna raspodjela odgovornosti i dužnosti nema nikakve veze kada govorimo o tome gdje se zaista nalazi moć i ko su glavne baje u Republici Srpskoj. Tu vidimo vrlo nejake institucije i jasno odentificirane osobe u kojima je koncepirana politička moć. Toliko su nejake institucije i poštivanje ustava da se to najbolje vidi u ovim situacijama gdje se čitava priča koristi za političku promociju jedne osobe, prije svega. Dodik završava pomoć sa Rusijom. Dolazi kamion iz Srbije, Dodik je tamo. Dodik donosi mjere, obavještava jasnost…“, objašnjava slikovito Huskić način na koji se pojedinci promovišu u doba krize.

On napominje da su i političari u početku bili zabrinuti i mnogo opreznije pristupali cijelojsituaciji. Ipak, kako kaže, kad su shvatili da se ovo malo smiruje, tek tada su se poprilično raspojasali. 

„Sad ih ima, dok ih na početku ove krize nigdje nije bilo, bili su se prepali. Sad su već shvatili kako ovo funkcioniše i da ide prema kraju, pa su uhvatili momenat da se počnu prikupljati politički poeni“, kaže naš sagovornik.

 
Sa druge strane, u FBiH je nešto drugačija situacija u kojoj nema te vrste manifestacije moći na jednom mjestu kao u RS, ali samo zbog drugačije administrativne postavke. 

„Tako da je u FBiH jedna druga vrsta manifestacije. Prvo, isplivalo je sve ono loše. Najgori koji su imenovani na najodgovornija mjesta, vidimo da smo došli u ruke diletanata, upropašteno zdravstvo, sve… To se sad jasno vidi. I pri tome na sve strane se radi veliki PR, dok je narod u krizi, kao i cijela zemlja. I ovdje Džaferović zove Erdogana, Izetbegović rješava situacije… Jedina dobra stvar jeste što smo mi svi shvatili kakav nam je zdravstveni sistem u ovih nekoliko dana pa se maksimalno svi pridržavaju preventivni mjera, jer ako završiš u bolnici mrka ti je kapa“, rekao je on. 

Da je promocija još vidljivija na nižim nivoima vlasti tvrdi politička analitičarka Ivana Marić. 


„Dovoljno vam je da se provozate jedan krug po Sarajevu pa da vam postane jasno da se mnogi više bave izbornom kampanjom nego brigom za zdravlje građana“, rekla je ona za BUKU navodeći primjer jumbo plakata sa porukom dr. Sebije Izetbegović da će se brinuti za sve građane, „kao da je to stvar njene dobre volje, a ne njena obaveza.“


 
„Iole dubljom analizom medijskih istupa postaje jasno da su ove godine predviđeni lokalni izbori jer je primjetno da se političari ‘udomljeni’ u više nivoe vlasti i ne trude miješati u ovaj problem. Ali zato aktuelni načelnici koji planiraju obnoviti mandat koriste svaku priliku da građanima pokažu ko je bio uz njih u ovim teškim vremenima. Tako imamo načelnike koji naklonost birača pokušavaju dobiti lično im dijeleći jednokratne maske koje su ili dobili kao donaciju ili kupili novcem građana. Veliki je broj i načelnika koji penzionere i druge socijalno ugrožene kategorije potkupljuju dajući im jednokratnu novčanu pomoć od 50 ili 100 KM, iz budžeta, naravno“, kaže Marić.
 
 
Ona navodi da se u mnogim državama protiv pandemije zajedničkim snagama bore najviši politički predstavnici uz podršku najistaknutijih predstavnika struke.
 
U Njemačkoj je Angela Merkel, odličnim upravljanjem krizom, građanima dala osjećaj sigurnosti i ojačala svoj politički položaj. Ali da ne idemo tako daleko, možemo uzeti i primjer Hrvatske u kojoj Plenković u kombinaciji sa strukom predvođenom doktoricom Markotić, svjetski priznatim stručnjakom na području infektologije i imunologije, odlično drže pandemiju pod kontrolom. Slična situacija je čak i u Republici Srpskoj u kojoj glavnu riječ vodi politika, u liku neizbježnog Dodika, ali se javnosti često obraća i struka tj. epidemiolog i ministar dr. Šeranić. Situacija u Federaciji BiH je potpuno drugačija. Krizni štabovi, za koje kažu da su naziv dobili jer su ‘kriza’, odluke prepisuju od drugih država ne vodeći računa o tome da li su potrebne i prilagođene bh. uvjetima i svakodnevno prijete uvođenjem još restriktivnijih mjera iako se većina građana pridržava svih propisanih mjera. Glas struke se nit čuje nit uvažava“, kaže naša sagovornica.
 
Ona navodi da se zaraza nije proširila zahvaljujući više sreći nego pameti, kao i savjesti većine građana koji se štite od zaraze, posebno nakon smrti dr. Pašagića kada im je postalo jasno da na zdravstveni sistem ne mogu računati i da će u slučaju zaraze biti prepušteni sami sebi.
 
„Međutim, građani trebaju biti zahvalni vodećim ljudima što ih bar zabavljaju svojim svakodnevnim provalama, bilo da se radi o lapsusima ili nepoznavanju komplikovanih tehnika stavljanja maske“, kaže Marić.
 
 
S obzirom da je ovo izborna godina, ali za lokalni nivo, ne osjeti se u tolikoj mjeri da su odluke nadležnih vođene izbornom kampanjom, jer oni koji su na vrhu piramide su već smješteni na nekom višem nivou vlasti.
 
Međutim, kako je primjetila naša sagovornica, vidljivo je da su mnoge odluke vođene ličnim profitiranjem pojedinih visokih aktera krize.
 
„Nabavlja se neophodna medicinska oprema i niko se ne usudi pitati kako, od koga i za koliko novca. I dok se ambasadori EU i Amerike raduju novom kreditnom zaduženju BiH kod MMF-a, građane BiH je uhvatila panika i strah jer znaju da oni neće imati korist od tog novca ali će ga morati vraćati. Ono što je sigurno je da će političari izaći kao pandemijski profiteri, ne mislim u smislu novca, već da će ukoliko ne budemo imali velike štete reći da je to zahvaljujući njihovim mudrim potezima, a ukoliko loše prođemo to će biti krivica neposlušnih građana. Pandemija će im dobro doći i kao opravdanje za sve dosadašnje neuspjehe, za neizgrađene kilometre autoputa, za propast poduzetništva, za otkaze tj. ‘umanjenje broja radnih mjesta’, kako to Novalić kaže. A glasači će na narednim izborima, kad god da budu, ponovo izaći na izbore i glasati za svoje dželate“, kaže Marić.
 
Prema njenom mišljenju, pandemija je jasno pokazala koje institucije su suvišne jer u njima sjede marionete koje samo potvrđuju ono što dogovore predsjednici stanaka koalicione većine.

Buka