Predstavnici Općine Visoko zajedno sa glavnim imamom MIZ-a Visoko obišli radove na rekonstrukciji Crkve sv. Prokopija

Općinska načelnica Amra Babić zajedno sa saradnicima i glavnim imamom MIZ-a Visoko – Midhatom ef. Čakalovićem upriličila je obilazak radova na rekonstrukciji i sanaciji Crkve sv. Prokopija u Visokom.

Tom prilikom održan je i sastanak sa protojerejem Miljanom Rađenovićem i ostalim predstavnicima visočke Pravoslavne crkve u kojem je razgovarano na temu velikog projekta u koji se trebaju,  pored lokalne zajednice, uključiti i nadležne institucije državnog, federalnog i kantonalnog nivoa.

„Danas smo dogovorili zajedničko učešće u ovom projektu. U narednom periodu planiramo organizovati i donatorsku večer na kojoj će biti održana i prezentacija predstavnika Crkve sv. Prokopija. Očekujemo odziv velikog broja građana, vjerskih zajednica i privrednika koji će učestvovati u projektu i pomoći pri njegovoj realizaciji“, izjavila je načelnica Babić i poručila kako iz Visokog želimo slati poruke zajedništva, suživota i prijateljstva.

Dosadašnja uspješna saradnja vjerskih zajednica na području općine Visoko osigurala je realizaciju značajnih projekata koji će biti nastavljeni i u budućnosti.

Glavni imam MIZ-a Visoko poručuje da dijeli radost svih pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti povodom aktuelnih radova na ovom značajnom historijskom i vjerskom objektu, te da je MIZ Visoko spreman pomoći u realizaciji navedenog projekta.

Protojerej Rađenović nije krio veliku zahvalnost i radost današnjom posjetom.

„U toku je prva faza radova na drenaži objekta kojom nastojimo izolovati Crkvu i time riješiti jedan od najvećih problema koji je doveo do njenog trenutnog stanja. Druga faza radova podrazumijeva sanaciju fasade i uređenje unutrašnjosti. Ova posjeta je dokaz kako još uvijek postoje ljudi dobrog srca koji su spremni na zajednički rad i prijateljstvo i koji će dati svoj doprinos u realizaciji ovog projekta“, istaknuo je protojerej Rađenović.

O tačnoj lokaciji i terminu održavanja donatorske večeri za rekonstrukciju Crkve sv. Prokopija javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Press Općine Visoko