Predstavnici Mašinskog fakulteta iz Zenice u posjeti Kompleksu Ravne

U četvrtak 6.maja 2021.godine u posjeti Kompleksu Ravne su boravili dekan, profesorica i diplomant Mašinskog fakulteta u Zenici, dekan Fuad Hadžikadunić, profesorica Alma Žiga, te diplomant Ismir Behadarević.

Goste je dočekao dr. Semir Osmanagić, a prije samog obilaska dr. Osmanagiću je uručen i interesantan poklon.

– Tema mog diplomskog rada bila je usko vezana uz park „Ravne 2“. Ideja je bila da napravimo mehaničku kutiju kao suvenir, koji smo poklonili dr. Osmanagiću i Fondaciji. Do ovog dolaska sam o ovim lokacijama samo čuo iz priča moje mame koja je bila nekoliko puta ovdje, te profesorice i jedva sam čekao da dođem i posjetim sve ove lokacije.

Danas smo imali priliku obići Kompleks Ravne, bilo je to lijepo iskustvo i jedva čekam novi dolazak sa porodicom. – kazao nam je Ismir Behadarević, diplomant Mašinskog fakulteta u Zenici, čiji je diplomski rad bio povezan uz neke od instalacija u parku „Ravne 2“, a koji je pored toga izradio i posebnu mehaničku kutiju, kao suvenir za Fondaciju.

Gosti su potom posjetili Muzej Fondacije, Prahistorijski kompleks tunela Ravne, kao i dio parka „Ravne 2“, a nakon posjeta svoja iskustva s nama je podijelila i profesorica Alma Žiga.

– Ovdje dolazim sa djecom od samog otvorenja parka i moja djeca su praktično odrasla u ovom parku. Zaista čovjek dobije jako lijepu inspiraciju, cijeli diplomski rad našeg diplomanta je nastao ovdje uslijed ovih šestougaonih oblika, a imam još ideja koje ćemo uraditi s našim studentima, kao i još nekih projekata. Inače, u posljednje vrijeme kada imam želju da nekome nešto poklonim, poklonim karte za ove lokacije, mislim da je to najprikladniji poklon, da ljudi dođu i vide sve ovo, a kada dođu prijatno se iznenade. – kazala nam je profesorica Alma Žiga.

Fondacija: AP BPS

DR.SC. FUAD HADŽIKADUNIĆ – NADAM SE DA ĆE DRŽAVA PODRŽATI JEDAN OVAKO ZNAČAJAN PROJEKAT

U posjeti Fondaciji i Kompleksu Ravne u četvrtak 6.maja 2021.godine, po prvi put je boravio dipl.inž.maš i dekan Mašinskog fakulteta u Zenici dr. sc. Fuad Hadžikadunić.

Nakon posjeta lokacijama uz prezentaciju dr. Semira Osmanagića, dr. Hadžikadunić je podijelio svoja iskustva o lokacijama, ali i važnosti ovog projekta.

– Više je razloga zbog kojih smo došli, počašćeni smo ovim što smo vidjeli i čuli od uvaženog dr. Osmanagića. Prvi razlog dolaska je da naš student koji je imao ideju da napravi nešto što je vezano za ovo područje, taj suvenir uruči dr. Osmanagiću.

Drugi razlog je da osvjedočimo, posebno ja koji nisam bio ranije ovdje, u ono što je naučno dokazano, a što je najbitnije, mi dolazimo iz akademskog miljea, i to je ono što daje potpunu težinu i značaj ovome što uvaženi doktor provodi, dakle na naučnim temeljima i dokazima, prvo nama, a onda i svijetu dokaze da je ovo ovdje kreacija ili posljedica visokih civilizacijskih dostignuća koja su još uvijek neotkrivena.

Želim da se zahvalim u ime akademski zajednice, mislim da imam na to pravo, što dr. Osmanagić na temeljima nauke kreira sve ovo što smo do sada vidjeli i ono što će se otkriti i na tome možemo biti zahvalni dr. Osmanagiću i njegovim saradnicima. BiH treba da na koljenima bude zahvalna, to je moje lično mišljenje, na ovome što je otkriveno i što dalje slijedi.

Apelirao bih svim državnim institucijama da pomognu ovaj projekat koji je značajan za sve nas. Prijatno sam iznenađen i motiviran da ponovo dođem, posebno s porodicom, a ono što smo saznali nas je prijatno iznenadilo. Želim dr. Osmanagiću i saradnicima dobro zdravlje i još mnogo rezultata uz nadu da će i država i svi koji mogu, prepoznati i pomoći jedan ovako značajan projekat. – izjavio je dr.sc. Fuad Hadžikadunić.

Fondacija: AP BPS