NaslovnicaZanimljivostiPredstavljene...

Predstavljene kapi za oči koje su u stanju izoštriti vid za 15 minuta

Kapi za oči koje su se prije par dana pojavile na američkom tržištu privukle su ogromnu pažnju javnosti, a naročito onih koji bez naočala za čitanje ne mogu zamisliti svoj dan.

Odobrene od strane FDA (Uprava za hranu i lijekove), Vuity obećavaju da su u stanju promijeniti živote četredestogodišnjaka koji se suočavaju sa zamagljenim vidom na bliznu.

Za samo 15 minuta mogu zamijeniti naočale 128 miliona Amerikanaca koji se suočavaju sa ovim problemom. Sve što je potrebno je da u svako oko stave po jednu kap i imati će izoštreni vid narednih 6-10 sati.

Toni Wright, jedna od 750 ispitanica na kojima su se testirale kapi, izjavila je kako je zadovoljna njihovim učinkom.

“Ovo definitivno mijenja život.”

Prije samog ispitivanja, jedini način da Toni vidi na blizinu, bile su naočale koje je nosila gotovo svuda.

“Naočale sam nosila posvuda. U uredu, toaletu, kuhinji i dok vozim. Poricala sam da imam problema sa vidom jer me to podsjećalo da starim”, izjavila je.

Već 2019., doktor joj je preporučio kapi koje imaju potencijal ispraviti probleme sa vidom 54-godišnjakinje.

Wright je odmah uočila promjene.

“Shvatila sam da nemam potrebu za naočalama, naročito za računarom gdje sam ih uvijek nosila”, rekla je.

Vuity su prve kapi odobrene od strane FDA koje riješavaju problem zamućenog vida na blizinu tzv. prezbiopije.

Lijek se izdaje na recept, a utječe na prirodnu sposobnost oka da smanji veličinu zjenice.

“Smanjenje veličine zjenice proširuje dubinu fokusa, a to omogućuje prirodno fokusiranje na različitim rasponima”, tvrdi doktor George Waring – glavni autor studije.

Kapi su predviđene za osobe od 40 do 55 godina te na njih djeluju s najvećim učinkom. Iz kompanije navode kako lijek nipošto nije za sve te da se ne bi trebao koristiti tijekom noćne vožnje ili obavljanja aktivnosti u uvjetima slabog osvjetljenja.

Također, slabije djeluje na starije od 65 godina.

Koštat će oko 80 dolara (oko 140KM), a uz napomenu da će se nad njim sprovoditi daljna ispitivanja, kao nuspojave navode moguće glavobolje i crvene oči.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.