SportPredstavljen BiH tim Europske igre Krakow Malopolska 2023.

Predstavljen BiH tim Europske igre Krakow Malopolska 2023.

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH, održana je svečana press konferencija povodom predstavljanja bh. tima koji će od 21. juna do 02. jula ove godine nastupati na III Evropskim igrama Krakow Malopolska 2023 u Poljskoj.

Tim Bosne i Hercegovine će predstavljati 55 sportista i 22 trenera/oficijela u ukupno 8 sportova: atletika, taekwondo, boks, karate, kanu sprint, kanu slalom, streljaštvo, brdski biciklizam.

Tim Bosne i Hercegovine će predstavljati sportisti iz ukupno 8 sportova:

Atletika (36 sportista, 12 oficijela) – Evropsko timsko prvenstvo

Taekwondo (3 sportista, 3 trenera)

Boks (10 sportista, 3 trenera)

Karate (1 sportista, 1 trener)

Kanu sprint (1 sportista) – Evropsko prvenstvo

Kanu slalom (1 sportista, 1 trener) – Evropsko prvenstvo

Streljaštvo (2 sportista, 1 trener)

Brdski biciklizam (1 sportista, 1 trener) – Evropsko prvenstvo

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH prof. dr Milanko Mučibabić je rekao: „Vi ste naše perjanice od kojih očekujemo da nadmašite sami sebe i ostvarite vrhunske rezultate. Olimpijski komitet BiH je učinio sve napore da finalizira logističke pripreme kako bismo ovu mnogobrojnu delegaciju uspješno odveli u Poljsku. Sa druge strane nadležne insititucije odgovorne za sport se nisu potrudile da podrže niti Olimpijski komitet BiH niti sportiste. Iskreno se nadamo da će državne institucije što prije reagovati i pomoći našim vrhunskim sportistima u svojim nastojanjima da u ovoj predolimpijskoj godini ispune norme za OI Pariz 2024.“ Predsjednik je prisutnim sportistima i trenerima poželio mnogo sportske sreće na borilištima.

Prisutnima su se obratili i sportisti i treneri koji su bili jednoglasni u svojim porukama da je apsolutno neophodna podrška države kako bi nastavili da se bave vrhunskim sportom i predstavljaju BiH na največim svjetskim smotrama sporta u svijetu. Sportisti su u svom obraćanju istakli da je učešće na međunarodnim multisportskim događajima posebna motivacija. Također su obećali da će i ovaj put dati sve od sebe kako bi se zastava BiH vijorila na pobjedničkom postolju.

Treće Evropske igre Krakow Malopolska održaće se od 21. juna do 02. jula 2023. godine. Prethodna izdanja: II Evropske igre Minsk 2019, I Evropske igre Baku 2015. Na Igrama će učestvovati preko 7000 sportista iz 48 zemalja Evrope, koji će se tokom 12 takmičarskih dana nadmetati u: 26 sportova/29 disciplina, od kojih je 18 olimpijskih sportova koje su dio kvalifikacija za OI Pariz 2024). U sklopu Igara 12 sportova su ujedno i evropska prvenstva.

Okbih.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE