Predsjedništvo SDA usvojilo set zaključaka, upućen poziv Vijeću ministara BiH

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na jučer održanoj sjednici usvojilo je set zaključaka, uključujući i poziv svim nadležnim institucijama, a posebno Vijeću ministara, da odlučnije rješava probleme izazvane migrantskom krizom.

Predsjedništvo SDA tako traži od svih nadležnih institucija, posebno od Vijeća ministara BiH, da odlučnije rješava probleme prouzrokovane migrantskom krizom. Od svih političkih aktera na državnom nivou traži se da konačno donesu odluke kojima bi se teret migrantske krize rasporedio na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na dva kantona i područja na kojima su Bošnjaci većina.

Od institucija Evropske unije zatraženo je da Bosni i Hercegovini pruži intenzivniju i konkretniju podršku, ne samo u humanitarnom nego i u sigurnosnom i političkom aspektu migrantske krize, jer je očigledno da se ta kriza stvaranjem pritiska na Bošnjake želi zloupotrijebiti za druge ciljeve.

Čelnici SDA očekuju od svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini da bez odgađanja i odlučno poduzmu sve potrebne zakonske mjere i iskoriste sve kapacitete u uspostavljanju javnog reda i mira u migrantskim centrima i ulicama bh. gradova.

“Nasrtaji migranata na građane BiH i ugrožavanje njihovih života i imovine moraju biti efikasno spriječeni. Svi migranti koji učestvuju u krivičnim djelima i incidentima, moraju biti najstrožije procesuirani u skladu sa zakonom i deportirani iz BiH”, stav je SDA.

Predsjedništvo SDA ocjenjuje da angažman Vijeća ministara u borbi protiv pandemije koronavirusa mora biti znatno intenzivniji, naročito u procesu nabavke vakcina i donošenju brzih i efikasnih mjera koje su u nadležnosti Vijeća ministara.

Ono dalje ocjenjuje da se Vlada Federacije i većina kantonalnih vlada za sada uspješno nosi sa zdravstvenim aspektom pandemije koronavirusa.

“Zahvaljujući pravovremenim mjerama i preporukama, broj zaraženih na milion stanovnika je znatno niži nego u većini razvijenih zemalja. Zabrinjava velika stopa smrtnosti, iako je i ona nešto niža u FBiH nego u RS”, navode iz SDA.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je najavu pojačanog angažmana SAD-a u Bosni i Hercegovini i regiji nakon izbora predsjednika Josepha Bidena, dokazanog prijatelja BiH. Iz SDA očekuju da taj angažman rezultira intenzivnijim provođenjem reformi kojima će se otkloniti blokade u funkcioniranju državnih institucija BiH, ubrzanjem euroatlantskih integracija i uspostavi vladavine prava.

“Podržavamo stavove koje su iznijeli predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja na sjednici u Vijeću sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini. Suzbijanje secesionizma, sankcionisanje kršenja Dejtonskog sporazuma, borba protiv negiranja genocida i glorificiranja ratnih zločinaca, poštivanje strukture Ustavnog suda i pozicije OHR-a utvrđene u Dejtonu, borba protiv segregacije (dvije škole pod jednim krovom), osuda blokiranja institucija (blokada izbora sudija u Ustavni sud FBiH) su stavovi koje bi trebali podržati svi u Bosni i Hercegovine“, navodi se u zaključcima.

Predsjedništvo SDA također poziva sve institucije BiH i sve političke aktere da, u saradnji s evropskim partnerima, intenziviraju aktivnosti na ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije te da to svima bude prioritet u radu.

Kada je u pitanju rad Ureda visokog predstavnika (OHR), Predsjedništvo SDA očekuje da, bez obzira na to da li će doći do kadrovskih promjena na njegovom čelu, odlučnije i konkretnije ispunjava svoje obaveze koje ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Izostanak reakcije i nektivnost OHR-a i općenito međunarodne zajednice ohrabrili su, stav je SDA, bh. retrogradne političke snage koje blokadom procesa i rada institucija usprovaju razvoj BiH, sprečavaju uspostavu vladavine prava i secesionističkim prijetnjama direktno ugrožavaju stabilnost BiH, ali i cijele regije. Najmanje što očekuju, kako navode, od visokog predstavnika je da bez odgađanja nametne zakon o zabrani negiranja genocida i nagrađivanju ratnih zločinaca, te da svojim odlukama otkloni mehanizme kojima se blokira rad institucija.

“SDA osuđuje svakodnevne šovinističke i ksenofobne uvrede koje predsjednik SNSD iznosi na račun Bošnjaka, kao i njegovu politiku usmjerenu protiv države BiH. Milorad Dodik, njegova politika, prijetnje i uvrede koje iznosi i prema najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, najveća su prepreka za izgradnju korektnih političkih odnosa i postizanje kompromisa koji bi doveli do napretka u zemlji, u korist svih naroda i građana“, navodi se u zaključnicma Predsjedništva SDA.

Iz SDA poručuje da nikada neće pristati na izmjene Izbornog zakona BiH koje bi značile dodatne etničke podjele. Izmjene Izbornog zakona BiH, stava su, moraju biti u skladu s evropskim standardima, uspostaviti balans između građanskog principa i zaštite kolektivnih prava kroz jasno definiranu ulogu domova naroda, na tragu rješenja iz aprilskog paketa. SDA u potpunosti podržava preporuke OSCE-a i GRECO-a čije bi provođenje osiguralo fer i korektne izbore te spriječilo manipulaciju izbornim rezultatima.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je odluku Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju zbog dokazanih izbornih krađa i manipulacija, s tim da je potrebno od države efikasnije organizirati učešće dijaspore u izbornom procesu.

Uporedo s tim, pozdravljaju i održavanje lokalnih izbora u Mostaru i rezultate “Koalicije za Mostar 2020”. Očekuju da kandidat za gradonačelnika “Koalicije za Mostar 2020”, dr. Zlatko Guzin, koji je ostvario najbolji pojedinačni rezultat, dobije podršku od svih političkih subjekata u Gradskom vijeću, a posebno od probosanskohercegovačkih političkih stranaka.

Predsjedništvo SDA smatra da je pokretanje istražnih radnji protiv građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara (Buna, Gubavica, Pijesci i Jasenica) politički pritisak na povratnike koji su iskoristili pravo na slobodu kretanja i prebivališta, a sve u skladu sa važećim zakonskim propisima, te na osnovu adrese prebivališta ostvarili pravo glasanja na lokalnim izborima.

“Od nadležnih istražnih organa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu očekujemo da prestanu provoditi politički pritisak HNS-a i HDZ-a BiH koji za cilj ima pravdanje lošeg izbornog rezultata HDZ BiH na Gradskom području Mostar Jug”, navode iz SDA.

Klub zastupnika SDA poziva Ustavni sud Bosne i Hercegovine da hitno postupi po zahtjevu 24 zastupnika Parlamenta BiH i donesu privremene mjere kojima bi se spriječile aktivnosti vlasti entiteta RS na izgradnji tri hidroelektrane na Drini. Postupajući po zahtjevu grupe od 24 zastupnika Parlamenta BiH, Ustavni sud će, navode ioz SDA spriječiti nesagledive štetne posljedice, ali i zaustaviti kršenje vlastitih odluka kojima je određeno da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH.

SDA pozdravlja odstupanje Milana Tegeltije sa čela VSTV-a i izražava očekivanje da je to prvi korak u temeljitoj reformi pravosuđa, kako bi se ono oslobodilo očiglednih političkih utjecaja.

“Predsjedništvo SDA još jednom upozorava na dvostruke aršine koje Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić primjenjuje u istragama i procesuiranju ratnih zločina i drugih potencijalnih krivičnih djela, u zavisnosti o toga da li je riječ o Bošnjacima ili Srbima. Posljednji primjer je afera “Ikona”, u kojem je očigledna namjera da se nečinjenjem cijeli slučaj zataška i odgovorni oslobode odgovornosti, kao što je slučaj sa aferama u nabavci poljske bolnice Vlade RS, Bobar banke, izgradnje administrativnog centra RS i niza drugih. Istovremeno, Tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić nastavlja sa praksom procesuiranja i optuživanja komandanata i drugih oficira Armije RBiH, koje tereti po komandnoj odgovornosti, dok se direktni počinioci genocida i teških ratnih zločina koji su srpske nacionalnosti i dalje slobodno kreću BiH. Ovakvom praksom nastoji se izmijeniti karakter rata u BiH i izjednačiti krivica za zločine“, navodi se u zaključcima koji su objavljeni na stranici te stranke.

Iz SDA su poručili da vjeruju u nedužnost generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i da očekuju da će u drugostepenom postupku biti oslobođen krivice za zločine koje su počinile osobe nad kojima on nije imao nikakve nadležnosti.

“Smatramo da su proces i prvostepena presuda generalu Mahmuljinu još jedan pokušaj promjene karaktera rata u BiH i izjednačavanja žrtava i zločinaca. Izražavamo razumjevanje i žaljenje za svaki izgubljeni život, i tražimo da nadležni pravosudni organi procesuiraju stvarno odgovorne za ove zločine“, navodi se u zaključcima.

Čelnici SDA pozivaju Vladu entiteta RS da osigura poštivanje Ustava RS i omogući Bošnjacima, u sredinama gdje su bili većinski narod 1991. godine, adekvatno predstavljanje u općinama gdje imaju izabrane predstavnike. SDA će, naglašeno je, razmotriti pitanje ocjene ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi koje nisu u skladu s Ustavom.

Predsjedništvo SDA danas je na sjednici donijelo odluke o uvođenju povjereništava u općinske/gradske organizacije stranke u Cazinu, Bihaću, Zavidovićima, općini Centar Sarajevo, na Ilidži, u Novom Sarajevu, Novom Travniku i Gradačcu.

Sedin Kahriman je imenovan za v. d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U roku od mjesec dana pripremit će se prijedlog odluke o rekonstrukciji Izvršnog odbora u Kantonalnoj organizaciji SDA Sarajevo i u Kantonalnoj organizaciji SDA USK, kao i drugim kantonalnim i regionalnim organizacijama gdje se ukaže potreba za rješavanje pitanja dvojnih funkcija.

SB